Tomašević: Centar Zagreba nikad nije bio čišći, sustav funkcionira

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević je tijekom gostovanja u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" govorio o kritikama oporbe na svoj račun.

Tomašević kaže da su kritike HDZ-a i stranke Milan Bandić 365 "tragikomične". Osvrnuo se i na novi sustav s otpadom u gradu pa poručio da on funkcionira.

"Kad se govori o prometu, 15 godina nije kupljen nijedan tramvaj, jedan metar tramvajske pruge nije izgrađen zadnjih 20 godina. Nije poanta vraćanja loptica oporbi, nego rješavanje tih problema. Mijenjamo sustav odvoza otpada, povećat ćemo postotak odvajanja u gradu Zagrebu i približiti se drugim velikim gradovima u Hrvatskoj. Sramota je da glavni grad toliko zaostaje u odnosu na Osijek.

Zadnji kamioni za odvoz otpada kupljeni su prije pet godina. Sad se kupuju novi kamioni, javna nabava je u tijeku. Došao je najam dodatnih kamiona jer će trajati barem dvije godine proces javne nabave. Idemo s izgradnjom tramvajske pruge po Heinzlovoj i Sarajevskoj ulici. Trebali bismo potpisati ugovor za kupovinu prvih 20 tramvaja, do kraja mandata vjerujem njih 60. Rješavamo sve te probleme koji su nagomilani 20 godina gdje je Zagreb doslovce zapušten, a financijski, kadrovski devastiran i infrastrukturno zapušten. Naravno da se to ne može riješiti u godinu i četiri mjeseca", kazao je Tomašević u Intervjuu tjedna.

Obnova zgrada i dječja bolnica u Blatu

Gradonačelnik Zagreba ističe kako je obnova privatnih grada koje su stradale u potresu u ingerenciji države, Fonda za obnovu i Ministarstva graditeljstva.

"Mi sufinanciramo obnovu s 20 posto iz gradskog proračuna, za što je predviđeno 160 milijuna kuna u ovoj godini. Bit će toliki iznosi i u sljedećoj godini. Naš posao je obnova javnih zgrada. Završili smo 4 cjelovite obnove i još dvije ćemo završiti do kraja godine. Što se tiče obnove, nešto se jest ubrzalo otkad je došao novi ministar", rekao je Tomašević pa se osvrnuo na dječju bolnicu u Blatu.

"Projekt se pompozno najavljivao, a pet godina se nije pomaknuo s mjesta. Sad imamo nove imovinsko-pravne zavrzlame između države i Grada, ali postoji politička volja s jedne i druge strane da se to konačno riješi i da konačno krene izgradnja dječje bolnice u Blatu kao početak za Nacionalnu sveučilišnu bolnicu, koja se nikad nije završila", rekao je. 

Tomašević je poručio da će surađivati s bilo kojom vladom ako je to u interesu građana Zagreba.

"Sustav funkcionira, centar nikada nije bio čišći"

Tomašević je istaknuo kako su se za trenutni sustav s vrećicama odlučili jer je najjeftiniji model. Smatra da je najpravednije da ljudi plaćaju onoliko koliko ne odvajaju miješani otpad.

"To je bitno kako bismo kante maknuli s javnih površina. Zagreb je po broju kontejnera na javnim površinama do prije šest mjeseci bio među prvima po glavi stanovnika u Europi. Mi smo s ovim novim modelom naplate oko 50 posto kanti maknuli s javnih površina tako da smo građane uvjerili da je to za njih isplativije i vizualno bolje za cijeli grad i to se dogodilo.

Ne može se preko noći uvesti novi sustav koji će odmah funkcionirati, nego će se morati prilagođavati i trajat će. Puno manje miješanog otpada se sada odlaže, a enormno su se povećali papir i plastika. Naravno da se Čistoća mora tome prilagoditi. Centar je nikad čišći i sustav funkcionira. Idemo prema modelu gdje će svaka višestambena zgrada imati jednom tjedno odvoz papira i plastike.

Dio građana je u žute vrećice počeo odlagati miješani otpad i takve stvari ćemo kažnjavati. Ako treba i otvaranjem sadržaja tih vrećica da bismo utvrdili identitet osobe koja odlaže takav otpad i to će biti kažnjeno", kazao je Tomašević.

Rebalans proračuna

Tomašević se osvrnuo na gradski proračun. "Uspjeli smo dobar dio inflacije apsorbirati internim uštedama, boljom kontrolom javnih nabava i daljnjim uštedama sa zaposlenicima. Drugi dio nismo i ostatak priče je mjera roditelj odgojitelj, za koju smo morali u rebalansu osigurati dodatnih 300 milijuna kuna jer smo računali na odluku Gradske skupštine prošle godine da ćemo uspjeti smanjiti tih 500 i nešto milijuna kuna godišnje na 200 i nešto u ovoj prvoj godini", rekao je.

Tomašević je kazao da su njihovi ciljevi legitimni, ali da moraju postepenije smanjivati tu naknadu, što su i napravili novom odlukom. 

"Puno je manje kritika na tu odluku i više nije bilo prosvjeda ispred Gradske skupštine", rekao je Tomašević gostujući u emisiji Intervju tjedna.

 

Pročitajte više