Tomašević o napadačima na strane radnike: Drago mi je da su te budale uhićene

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak, uoči treće obljetnice zagrebačkog potresa, kako je ponosan obnovom javnih zgrada koja je u ingerenciji Grada, ali je nezadovoljan zbog obnove privatnih zgrada, no ona je ipak počela, dodao je.

"Imamo pet završenih konstrukcijskih obnova javnih zgrada u Zagrebu, čime smo jedini koji smo uspjeli cjelovito obnoviti svoje institucije", rekao je Tomašević na konferenciji za medije ispred Gimnazije Tituš Brezovački u Ulici Jurja Habdelića na Gornjem gradu.

Time je, kaže, ponosan i zadovoljan, pogotovo jer Zagreb očekuje da će do lipnja povući 185 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za obnovu. Međutim, istaknuo je nezadovoljstvo stanjem s obnovom privatnih zgrada, dodavši da je i sam ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić priznao da "Zagreb nije prošao na ispitu gradnje zamjenskih kuća". 

 

Tomašević obišao radove na Gimnaziji Tituš Brezovački

No istaknuo je da je samoobnova privatnih zgrada napokon počela te da je najbolji dio novog zakona činjenica da sada građani dobivaju predujam za nju. Tomašević je s Bačićem te ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom u utorak obišao radove na Gimnaziji Tituš Brezovački. 

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je da će njezina obnova, koja je bila zahtjevna jer se radi o zgradi kulturnog dobra, biti dovršena do konca ljeta. "Svih 430 učenika trebalo bi se u rujnu vratiti u svoju matičnu zgradu", istaknuo je Korlaet.

Podsjetio je da su do sada u Zagrebu konstrukcijski obnovljene četiri osnovne škole i učenički dom. Pri dovršetku su radovi u OŠ Blagoje Bersa. U Zagrebu preostaje dovršetak cjelovite obnove Gornjogradske gimnazije, Ekonomske škole, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te Umjetničko-plesne škole Silvije Hercigonje.

"U Zagrebu nema mjesta za rasizam"

Istaknuo je da se osim škola u Zagrebu obnavljaju i druge kulturne te zdravstvene ustanove, ceste i mostovi. U konstrukcijsku obnovu mostova, kaže, ulaže se preko 300 milijuna kuna. Tomašević je komentirao napade i uvrede prema stranim radnicima u Zagrebu te najoštrije osudio te incidente. 

"To je nešto što me iznimno smeta, frustrira, što najoštrije osuđujem. U Zagrebu nema mjesta za rasizam, za fizičko nasilje utemeljeno na rasnoj osnovi. Drago mi je da su te budale uhićene i očekujem da budu najoštrije kažnjene", poručio je i pozvao i druge političke opcije da osude takvo nasilje. 

Komentirajući nedavne slučajeve vršačkog nasilja u zagrebačkim školama, poručio je da će Gradska uprava dati još veći doprinos nego do sada da se ono svede na nulu.

Pročitajte više