Tomašević: Prihvaćeno devet amandmana na prijedlog proračuna

Foto: FaH

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će gradska uprava prihvatiti devet amandmana koji su pristigli na prijedlog proračuna za 2023., od kojih su dva amandmana dali oporbeni zastupnici. Prihvaćeni amandmani ukupno su teški 60 milijuna kuna, no iznos proračuna ostaje nepromijenjen te je i dalje na razini od 16.6 milijardi kuna (2.2 milijarde eura), istaknuo je Tomašević na redovitoj konferenciji za medije u Hrvatskom Leskovcu.

Od ukupno 38 amandmana koji su pristigli, usvojeno je pet amandmana Kluba SDP-a, dva zajednička amandmana SDP-a i Kluba platforme Možemo, jedan HDZ-ov te jedan Mostov amandman. Na prijedlog Kluba SDP-a, u proračunu će se napraviti mjesta za pripremu izgradnje doma za starije osobe na zapadu grada, za podizanje imovinskog cenzusa za novčane naknade za umirovljenike s 1700 na 1800 kuna te za božićnice i uskrsnice za osobe s invaliditetom. 

U proračunu se napravilo i mjesta za 130 tisuća eura troška za micanje mulja iz jezera Jarun te za 20 milijuna kuna za pokrivanje materijalnih troškova vrtićima i školama. Prihvaćen je i zajednički amandman SDP-a i kluba Možemo o povećanju satnica s 30 na 35 kuna pomoćnicima u nastavi, za što će se izdvojiti dodatnih 10 milijuna kuna, kao i za pilot-projekt suzbijanja menstrualnog siromaštva u visini od pola milijuna kuna.

Prihvaćen je HDZ-ov prijedlog da se poveća iznos za 300 tisuća kuna za medicinsku rehabilitaciju hrvatskih branitelja te amandman Mosta u iznosu od 150 tisuća kuna, u kojem će se osigurati gradnja privremenog nogostupa u Huzjanovoj ulici koja će služiti lakšem odlasku djece u školu.

Dobra volja za povećanje materijalnih prava radnika

Komentirajući sutrašnji prosvjed radnika Čistoće u organizaciji triju sindikata, Tomašević je poručio kako ne ignorira zahtjeve radnika. "Postoji dobra volja Uprave Zagrebačkog holdinga da se povećaju materijalna prava radnika. Ignoriranje zahtjeva bi bilo da nitko s njima ne razgovara. I danas se održavaju sastanci sa sindikatima", istaknuo je Tomašević.

No dodao je da postoje "različiti sindikati u Zagrebačkom holdingu" koji nemaju iste stavove, ali da se sa svim sindikatima razgovara o povećanju materijalnih prava u okviru pregovora o Kolektivnom ugovoru koji upravo traju.  

Komentirajući najavu da će Visoki upravni sud u ponedjeljak donijeti odluku o zahtjevu za obustavom izvršenja odluke o naknadi za roditelje-odgojitelje, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec napomenula je da to još uvijek nije odluka o meritumu predmeta.

"Obustava izvršenja sudu samo daje više vremena da donese odluku, no za nas se ništa značajno ne mijenja jer, prema novoj odluci, promjene u visini isplata dolaze tek u travnju sljedeće godine", istaknula je. 

Peterostruko povećanje sredstava za energetske obnove

Zagrebački gradonačelnik u utorak je sa zamjenicima obišao energetski obnovljene zgrade Dječjeg vrtića Hrvatski Leskovac te zgradu Doma zdravlja Zapad. Vrijednost obnove vrtića je 4.8 milijuna kuna, a zgrade Doma zdravlja 9.6 milijuna kuna, što je u oba slučaja sufinancirano europskim sredstvima.

"Vrtić je sagrađen 1981. i vapio je za obnovom. Lijepo nam je izvana, sad nam još malo treba pomoći da ga otvorimo iznutra, a ono što najviše treba je zapravo proširenje kapaciteta na našem području", istaknula je ravnateljica vrtića Renata Knez. 

Tomašević je najavio kako se u sljedećoj godini može očekivati peterostruko povećanje sredstava za energetsku obnovu. "Možemo najaviti barem pet puta više investicija u energetsku obnovu zgrada javne namjene, počeli smo pripremati projekte i financijsku konstrukciju", poručio je.

Pročitajte više