Tomčić: Da nije poništena odluka o prodaji S. Hvara posljedice bi bile nesagledive

DA VLADA nije poništila odluku o prodaji Sunčanog Hvara slovenskim Termama Čatež posljedice za hrvatsku državu bile bi nesagledive, jer bi promaknuli način ponašanja koji u poslovnom svijetu nije prihvatljiv, ocijenio je danas u Hrvatskom saboru predsjednik HSS-a i Hrvatskog Sabora Zlatko Tomčić.

Tomčić, koji vrlo rijetko izlazi za govornicu od kako obnaša dužnost predsjednik Sabora, o privatizaciji Sunčanog Hvara govorio je u ime Kluba zastupnika HSS-a.

Ocjenu o nužnosti poništenja odluke o prodaji hvarske tvrtke, Tomčić je potkrijepio nizom elemenata, među njima i podatkom da je ponuda Termi bila 327 posto lošija od Kompasove.

Terme su, naveo je, planirale ulaganja i dokapitalizaciju u visini od 45 milijuna eura, Kompas od 62,6 milijuna, a kad se odbiju ulaganja u lučice, koje nisu bile predmet natječaja, ispada da je ponuda Termi bila samo 19,5 milijuna eura.

Nema mogućnosti da se taj iznos anulira kroz druge elemente ponude, ustvrdio je Tomčić.

Predsjednik HSS-a, stranke koja je imala ključnu ulogu u donošenju odluke o poništenju prodaje Sunčanog Hvara, opetovao je ranija upozorenja da je u natječaju za prodaju nedostajao temeljni akt - dokument investicija po objektima. Tog dokumenta, ističe, nije bilo u izvješću koje je išlo na Upravni odbor HFP-a i Vladu.

Opetovao je i da nisu bili utvrđeni kriteriji vrednovanja ponuda, da pristigle ponude nisu bile usporedive, da se, suprotno poslovnim običajima, nije razgovaralo sa svim, nego samo s jednim ponuđačem.

Razgovaralo se samo sa Termama i to u panično kratkim rokovima, nakon što je afera već dobro bila u javnosti, rekao je Tomčić.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić izjavio je da se od prodaje Sunčanog Hvara odustalo zbog niza sumnji u taj proces i zbog određenih nepravilnosti, ne precizirajući na što se to odnosi.

Odbacio je optužbe da Vlada kod prodaje nije konzultirala struku, navodeći da su, uz domaće, korišteni i strani konzultanti.

Sabor će raspravu o prodaji Sunčanog Hvara nastaviti nakon stanke.


Pročitajte više