Tomčić: HSS vodi tzv. političko knjigovodstvo

PREDSJEDNIK HSS-a Zlatko Tomčić večeras je na središnjem predizbornom skupu za VI. izbornu jedinicu na gradskoj tržnici u Sisku izjavio da HSS vodi političko knjigovodstvo; za svaku stranku vrlo precizno bilježi kako se ponaša i što radi, koliko su tolerantni, pa će stranke koje će u tom političkom knjigovodstvu imati previše nepodopština i sličnih detalja, imati smanjene šanse da budu s HSS-om u koaliciji.

Kako je rekao, "HSS-u poslije izbora partneri neće moći biti oni koji ne prihvaćaju politiku integralne nacionalne ekonomije, potrebu da Hrvatska ima pretežno stručnu, a ne političku vladu i oni koji ne uvažavaju da je hrvatski Ustav politički sustav definirao kao parlamentarnu demokraciju". "Od tih uvjeta mi odustati nećemo", rekao je Tomčić pred više od dvije tisuće građana iz svih dijelova VI. izborne jedinice.

Po njemu, "to znači da je HSS spreman, u slučaju da ne nađu partnere koji mogu podnijeti takve uvjete, biti konstruktivna oporba". Rekao je da je o "suradnji poslije izbora HSS spreman razgovarati sa svim strankama, osim krajnje lijevih i krajnje desnih".

Naglasio je kako "HSS smatra da su vremena dogovorne politike za Hrvatsku prošla i da postoje uvjeti za koalicije i za vlasti koje će se međusobno dogovarati i slagati isključivo na bazi programske kompatibilnosti". "Ključna riječ za biranje partnera HSS-a poslije izbora je programska kompatibilnost; ne ideološka, ne simpatije prema nekome, već programska kompatibilnost", rekao je Tomčić. Pod programskom kompatibilnošću HSS podrazumijeva kompatibilnost u sferi gospodarskog koncepta, socijalne i demografske politike, proeuropske orijentacije i integracijskih procesa, te odnosa prema susjedima, jugoistoku Europe".

"Hrvatska ni na koji način ne može ostati izolirana ni od Europe, ni od regije i zato moramo imati usklađena stajališta o integracijskim procesima", izjavio je predsjednik HSS-a. Izrazio je uvjerenost da će "HSS znati otkloniti i riješiti temeljne nedostatke; veliku nezaposlenost, zaduženost i loš život". Skup u Sisku završio je riječima da "Hrvatska ima vrijednosti i potencijale" te je pozvao "hrvatske ljude da ih zajedno pretvore u kvalitetan život".

Na skupu je predstavljena lista HSS-a u VI. izbornoj jedinici, a posebno su se predstavili kandidati; druga na listi Marijana Petir, Mirko Ivanušić, Branko Borković i prvi na listi Željko Ledinski.

Pročitajte više