Tomčić: Koalicija mora izdržati do izbora

PREDSJEDNIK Sabora i HSS-a Zlatko Tomčić izjavio je danas da vladajuća koalicija mora ostati na okupu kako bi mogla kvalitetno pripremiti Hrvatsku za priključenje Europskoj uniji.

"Nemam dvojbi da koalicija mora izdržati do izbora", rekao je Tomčić u emisiji Hrvatskog radija, istaknuvši da je kandidatura Hrvatske za članstvo u EU "najozbiljnije i najodgovornije nacionalno pitanje koje se ne može uspoređivati ni s kojom drugom vladinom zadaćom".

"To nije pitanje SDP-a, HSS-a ili neke druge stranke i neodgovorno je to stavljati u kontekst datuma održavanja izbora", ocijenio je, ponovivši raniji stav da bi se izbori trebali održati u studenome, za što, rekao je, postoji i koalicijski dogovor.

"Dokazivanje da smo zavrijedili kandidaturu za EU odgovornost je ne samo nove vlasti nego i oporbe i cjelokupne javnosti", rekao je.

Odgovarajući na prigovore HSS-u da na račun suše pokušava prikupiti izborne bodove, Tomčić je rekao da je "morbidno i krajnje necivilizirano problem suše svoditi na sukob HSS-a i SDP-a".

"Oni koji pokušavaju problem suše svesti na međustranačka prepucavanja i interes HSS-a, na morbidan način komuniciraju s javnošću", kazao je.

Na upit jesu li pretjerane procjene o šteti od 1,4 milijarde kuna, Tomčić je kazao da se štete svakako kreću oko milijardu kuna.

"Nije upitno da su štete ogromne, da će Vlada iz državnih sredstava morati nadoknaditi barem dio uloženog, a hoće li tko od toga ubrati izborne bodove nije bitno", kazao je, napomenuvši da su iz državnih sredstava potpomagane čitave gospodarske grane, pri čemu je, tvrdi, utrošeno već desetak milijardi kuna.

Govoreći o novoj pšeničnoj aferi, Tomčić je rekao kako je očito da pojedine grupacije i poduzeća nastoje ostvariti financijsku korist na račun države, založivši se za jasno utvrđivanje odgovornosti, "pa i do smjena".

Upitan o nesuglasicama u vladajućoj koaliciji oko načina promidžbe rezultata rada pojedinih ministarstava, Tomčić je ocijenio da nije riječ o sukobu, već "o dosta nespretnom potezu Vlade, koji, radi nedostatka volje da se konkretni krivci za konkretne poteze u Vladi kazne, zapravo poistovjećuje odgovornost svih ministara".

"Ako postoje krivci, oni imaju ime i prezime, a predsjednik Vlade mora to ime i prezime reći", dodao je.

Upitan za komentar javne ponude člana Hrvatskog bloka od koje se ta stranka ogradila, a kojom bi se onome tko odbije izdati generala Antu Gotovinu ponudilo 350.000 kuna, Tomčić je ocijenio da je pravna država morala reagirati na takav poziv, jer se, smatra, radi o "izravnoj opstrukciji rada Vlade".

Pročitajte više