Arlović: Ne postoji ozbiljna napetost između SDP-a i HSS-a

PREDSJEDNIK Kluba zastupnika SDP-a Mate Arlović rekao je danas da ne postoji ozbiljna napetost između SDP-a i HSS-a, da ona više postoji u pristupu rješavanju ozbiljnih problema kao što je velika šteta uslijed suše.

Tom problemu treba realno pristupiti, a ne licitirati s 1,4 milijardi kuna štete, ili s ocjenama da će zbog suše doći do porasta cijena hrane i socijalne krize, čime se izaziva napetost u zemlji, rekao je Arlović na današnjoj konferenciji za novinare Kluba zastupnika SDP-a.

Dodao je da se na taj način, na određenim političkim pitanjima traži da se iz proračuna osigura novac za određene kategorije građana, na štetu drugih.

Rekao je da na tom sporu neće puknuti vladajuća koalicija, ali i da koalicija može puknuti ako se određeno pitanje toliko ispolitizira da se na njemu traži raspisivanje izbora.

"Mogućnost ranijih izbora uvijek postoji, a oni koji ih priželjkuju moraju nositi na leđima i rizik odgađanja ranijeg pridruživanja Hrvatske EU", rekao je Arlović, ne precizirajući o kojoj se stranci radi. Oni koji zagovaraju izbore prije kraja listopada, do kada Vlada mora ispuniti svoje obveze na upite EU, snose rizik ponovnog guranja Hrvatske u regionalni pristup, istaknuo je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arlović je rekao da SDP osuđuje predizbornu aktivnost koja je započela unutar koalicije. SDP je posebno protiv toga da se ministarstva ponašaju kao da su u predizbornoj kampanji, a koriste se proračunom, zbog čega i nehotice može doći do zlouporaba.

Navodeći da je predizborna aktivnost u sabornici legitimna za oporbu, rekao je da je njezin potpis na Deklaraciju o pridruživanju EU, samo deklaratoran. "U Saboru se s paketa europskih zakona traži skidanje hitnog postupka i predlažu novi zakoni koji nemaju taj prioritet", rekao je dodavši da neki parlamentarni klubovi ne ulažu maksimalne napore da Hrvatska što prije postane članica EU.

SDP ne želi u tome sudjelovati, kao ni u pripisivanju stranačkih zasluga za rad u Vladi, poručio je i dodao da su sve zasluge Vlade ostvarene pod političkim vodstvom vladajuće koalicije.

Osvrnuvši se na Konačni prijedlog zakona o zaštiti potrošača, koji je izazvao rasprave oko zahtjeva za ukidanjem pretplate, rekao je da SDP podržava stav Vlade, koja je zadužila nadležne službe i HT da se za socijalno ugrožene kategorije građana utvrde posebni tarifni paketi. SDP napominje, da bi eventualno ukidanje ili smanjenje pretplate moglo dovesti i do povećanja cijene telefonskih impulsa, rekao je Arlović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara