Tomčić o zahtjevu Kluba HNS-a za pokretanje opoziva Zdravka Tomca

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić izjavio je večeras kako on, kao predsjednik Sabora, ne može ništa učiniti povodom zahtjeva Kluba HNS/PGS/SBHSa da pokrene ´postupak ostavke´ Zdravka Tomca na mjesto predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku, jer nije ovlašten za to.

´Ne mogu tu napraviti ništa, tražiti od mene da to pokrenem kriva je procedura´, rekao je Tomčić te pojasnio da on kao predsjednik Sabora ne može biti ovlašteni predlagatelj.

´No, svi koji misle da trebaju pokrenuti neki prijedlog za odlučivanje u parlamentu, mogu to napraviti po propisanoj proceduri, dakle obrazložiti ga i dostaviti ga predsjedniku Sabora´, rekao je Tomčić.

Klub zastupnika HNS-a/PGS-a/SBHS-a uputio je danas predsjedniku Sabora pismo kojim traži od njega da pokrene ´postupak ostavke´ Zdravka Tomca na mjesto predsjednika Odbora za vanjsku politiku i da od SDP-a zatraži da na to mjesto predloži drugog kandidata.

Taj klub smatra da Tomčeve izjave u javnosti rehabilitiraju Tuđmanovu politiku prema BiH a to je, kaže se u pismu, u dijametralnoj suprotnosti sa stajalištima vladajuće koalicije čije stavove predsjednik Odbora za vanjsku politiku treba predstavljati.

Tomac je u subotu 7. studenog na skupu u povodu treće godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana rekao kako se, zbog sadašnjeg stanja u BiH i položaja Hrvata u toj državi, boji da je Tuđman možda tada imao pravo, a on ne.

Pročitajte više