Tomčić obećao pomoći radnicima i sindikatima Croatia-busa

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić danas je predstavnicima sindikata i radnika Croatiabusa obećao pomoći kako bi se što prije riješio sudski spor oko vlasništva nad tim poduzećem.

Nakon jednosatnog sastanka u njegovu Uredu, Tomčić je novinarima rekao kako će se, bez pokušaja utjecaja na rad suda, založiti za ubrzanje donošenja sudskih odluka o zahtjevu državnog odvjetništva za uvođenjem privremene mjere u Croatia-bus.

´Konzultirat ću se s Odborom za pravosuđe i drugim saborskim tijelima je li tu materiju u zakonu moguće dodatno i jasnije urediti utvrđivanjem roka u kojemu se Trgovački sud mora očitovati o zahtjevu odvjetništva´, kazao je Tomčić.

Ocijenio je da je slučaj Croatia-busa još jedan od velikog broja primjera vrlo sporog i teškog rješavanja vlasničkih odnosa i dobra ilsutracija sporog i neučinkovitog pravosudnog sustava.

´To je i primjer loše pretvorbe i privatizacije, pa će Vlada morati nešto reći o ulozi Hrvatskog fonda za privatizaciju´, dodao je.

Predsjednik Sabora drži da je o tom problemu preuranjeno sazivati saborsku raspravu, ´jer takvih situacija u Hrvatskoj ima velik broj i zakonodavno tijelo nikako si ne može priuštiti raspravljati o pojedinačnom slučaju´.

´No, ako bi to eskaliralo do potpunog nefunkcioniranja pravnog sustava Sabor bi morao uzeti stvar u svoje ruke´, smatra Tomčić.

Predsjednik Novoga sindikata Mario Iveković nakon sastanka je izjavio niti od jednog suda ne traže da presudi u njihovu korist, ali da traže da sud počne suditi i presuđivati. Ne bi htjeli da i radnici Croatia-busa za dvije, tri godine, kada budu na cesti i bez ikakvih prihoda, dobiju presudu da su bili u pravu jer im to tada neće ništa značiti´, rekao je.

Zamoljen da komentira medijska nagađanja da će HSS odlučiti o datumu održavanja prijevremenih izbora, Tomčić je kazao da je to pitanje postavljeno preuranjeno.

Ponovio je da je na jučerašnjem petosatnom razgovoru s premijerom Ivicom Račanom dogovoreno da će se u vrlo skoro vrijeme, ne remeteći dinamiku upućivanja hrvatske aplikacije za priključenje EU, održati sastanak proširenih vodstava HSS-a i SDP-a i raspravljati isključivo o međustranačkim odnosima.

Pročitajte više