Tomčić primio litavskog ministra vanjskih poslova

PREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Zlatko Tomčić primio je ministra vanjskih poslova Litve, Antanasa Valionisa, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora čestitao je Litvi na uspješnom završetku pregovora s Europskom unijom te na pozivu za priključenje NATO-u

i upoznao sugovornike s namjerom Hrvatske da uputi službenu kandidaturu za članstvo u EU najkasnije za mjesec dana,

navodi se u priopćenju iz Sabora.

Ministar Valionis je naglasio da je Litva posljednjih godina ostvarila veliki napredak u približavanju europskim i euroatlantskim integracijama, te izrazio spremnost za razmjenu iskustava i znanja te pomoć Hrvatskoj u njezinim rastojanjima na tom planu.

Obostrano je ocijenjeno kako bilateralni odnosi Hrvatske i Litve bilježe stalan uspon, no da je ostvarena gospodarska suradnja ispod realnih mogućnosti te ju je potrebno intenzivirati.

Litavski je ministar rekao kako je potrebno dodatno ojačati zakonski okvir za suradnju u brojnim područjima, potpisivanjem međudržavnih sporazuma o suradnji u: turizmu, gospodarstvu, borbi protiv terorizma, kulturi i znanosti.

Ministar Valionis predao je Zlatku Tomčiću pismo predsjednika litavskog parlamenta Arturasa Paulauskasa, u kojem ga poziva na sastanak zemalja članica skupine Vilnius-10 koji će se održati u svibnju ove godine u Vilniusu, gdje će se raspravljati o modalitetima buduće suradnje.

Skupinu Vilnius-10 čine zemlje istočne i jugoistočne Europe aspirantice na članstvo u NATO-u. Sedam od deset članica skupine, uključujući i Litvu, pozvano je na Praškom summitu NATO-a u članstvo Saveza, a izvan tog kruga ostale su Hrvatska, Makedonija i Albanija.

Pročitajte više