Tomčić primio mađarskog ministra vanjskih poslova

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić primio je u srijedu mađarskog ministra vanjskih poslova Lasla Kovacza, koji se nalazi u službenom posjetu Hrvatskoj, priopćio je Ured predsjednika Sabora.

U otvorenom i prijateljski intoniranom dijalogu mađarski ministar je istaknuo tradicionalno dobre i stabilne odnose dviju susjednih zemalja, koje u prvom redu karakterizira strateško partnerstvo, nepostojanje otvorenih pitanja i bezrezervna želja za dodatnim intenziviranjem i dinamiziranjem različitih oblika suradnje, kaže se u priopćenju.

Kovacz je izrazio spremnost Mađarske da pruži svoju potporu Hrvatskoj, u smislu prenošenja svojih, vrlo značajnih iskustava, u procesu približavanja EU i NATO savezu, te u tom kontekstu pozdravio najavljeno apliciranje RH za članstvo u EU 17. veljače i izrazio nadu da će Hrvatska biti primljena u punopravno članstvo EU, u sljedećem krugu proširenja 2007., kaže se u priopćenju.

U dijelu razgovora o gospodarskoj suradnji, Kovacz je uz pozitivnu ocjenu na tom području, istaknuo pojačan interes mađarskih tvrtki, malih i srednjih, ali i velikih (´Mol´), za ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

Zlatko Tomčić je izrazio zadovoljstvo hrvatsko-mađarskim odnosima i potvrdio činjenicu dobrih političkih ali i gospodarskih odnosa. Posebno se osvrnuvši na područje gospodarstva, Tomčić je naznačio kako je poboljašanje postojeće cestovne i željezničke infrastrukture između Hrvatske i Mađarske jedan od ključnih uvjeta za jačanje gospodarskih odnosa. Tomčić je ocijenio kao pozitivnu činjenicu da mađarske tvrtke imaju značajan interes za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo, posebno turizam, dodajući kako jednako ocjenjuje i interes hrvatskih tvrtki za ulaganje u mađarsko gospodastvo, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više