Tomčić primio rumunjskog premijera Nastasea

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić primio je u srijedu predsjednika rumunjske vlade Adriana Nastasea, koji je danas boravio u jednodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, priopćeno je iz ureda predsjednika Hrvatskog sabora.

Tomčić je čestitao Rumunjskoj na pozivu za početak pregovora o priključenju NATO-u uručenom na Praškom summitu prošle godine i upoznao rumunjsko izaslanstvo s nakanom Zagreba da do kraja veljače uputi službeni zahtjev za početak pregovora s Europskom unijom, piše u priopćenju.

Politički i bilateralni odnosi dviju zemalja stabilni su i bez ikakvih otvorenih pitanja, suglasili su se sugovornici uvjereni da će i tekući posjet pridonijeti jačanju odnosa kao i drugi posjeti na državničkoj razini predviđeni za ovu godinu.

Jedini segment suradnje koji je daleko ispod stvarnih potencijala obiju zemalja jest gospodarstvo i u tom je području potrebno pronaći odgovarajući modalitet za njihovo poboljšanje, kazali su Tomčić i Nastase, a prenosi se u tekstu priopćenja.

Obje zemlje imaju jednake vanjskopolitičke ciljeve i pripravne su međusobno surađivati razmjenom iskustva i znanja u integracijskim nastojanjima, kazali su nadalje rumunjski premijer i predsjednik Sabora. Pritom je, s obzirom na važnost uloge parlamenata kao vrhovnih zakonodavnih tijela u harmonizaciji domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije, predložena uspostava pojačane suradnje parlamentanrih odbora zaduženih za europska pitanja i gospodarsku suradnju.

Pročitajte više