Tomčić: Svi dužnosnici iz HSS-a stavit će mandate na raspolaganje

SVI DUŽNOSNICI iz Hrvatske seljačke stranke (HSS) stavit će svoje mandate na raspolaganje novoj vlasti u skladu s dobrom demokratskom praksom, najavio je večeras predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić u stanci sjednice Predsjedništva.

Tomčić je odbacio medijska nagađanja po kojima HSS ima 100, pa čak i 200 državnih dužnosnika i da će oni, unatoč promjeni vlasti, ostati na svojim dužnostima.

HSS ima samo dvadesetak takvih dužnosnika, naveo je Tomčić i dodao da će svi HSS-ovci staviti svoje mandate na raspolaganje kad se pojedini resori isprofiliraju i novi dužnosnici dođu u ministarstva i javni sektor.

Predsjednik HSS-a rekao je da odlučno odbacuje medijske tvrdnje kako on i njegova stranka "i dalje žele sjediti na dvjema stolicama", odnosno kako su se on i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader "ispod stola" dogovorili o ostanku HSS-ovaca na dužnostima kakve su direktori javnih ustanova i poduzeća te pomoćnici ministara.

Bude li tko od stručnih HSS-ovih kadrova potreban novoj vlasti, o tom će se posebno razgovarati, naglasio je Tomčić. Ponovio je da njegova stranka odlazi u oporbu, ali da će dati povjerenje Sanaderovoj Vladi kad se o tome bude glasovalo u Hrvatskom saboru.

HSS-ovo povjerenje ne podrazumijeva ikakvu drugu obvezu, ponovio je Tomčić, navodeći da će njegova stranka glasovati za zakone i odluke koje ocijeni dobrima, a usprotiviti se onima koje ocijeni lošima.

HSS-ovo Predsjedništvo i u današnjoj je analizi rezultata parlamentarnih izbora potvrdilo ocjene vrha stranke da je HSS ostvario rezultate bitno ispod očekivanih.

Tomčić je najavio da će HSS-ove regionalne organizacije detaljno ispitati uzroke loših izbornih rezultata te do sredine siječnja iduće godine predložiti konkretne mjere za "hvatanje novog zamaha" i "eliminiranje lošeg ozračja koje se do prije nekoliko dana osjećalo u HSS-u".

HSS se ozbiljno počinje pripremati za sljedeće lokalne izbore, a prvi je ispit već 18. siječnja u Osječko-baranjskoj županiji, rekao je Tomčić.

Pročitajte više