Tomčićeva tvrtka s državom sklopila poslove vrijedne 7,5 milijuna

TVRTKA "Capitaling" u kojoj 22-postotno vlasništvo ima predsjednik HSSa Zlatko Tomčić s državnim je tijelima u vrijeme kada je Tomčić obnašao dužnost predsjednika Sabora sklopila više od 50 ugovora, ukupne vrijednosti 7,5 milijuna kuna.

Do tih podataka došlo je danas saborsko Istražno povjerenstvo kojemu je cilj utvrditi okolnosti pod kojima su tvrtke u vlasništvu Tomčića i bivšeg ministra graditeljstva Radimira Čačića (HNS) poslovale s državnim tijelima i tvrtkama.

Iz dokumentacije koju mu je dostavila Vlada, Povjerenstvo je danas isčitalo da je "Capital-ing" od 2000. do 2003. poslovao s četiri ministarstva - pravosuđa, zdravstva, prosvjete te graditeljstva, obnove i javnih radova.

Iako je najmanje vrijedan posao, ukupno 360.000 kuna, Tomčićeva tvrtka obavila za Ministarstvo zdravstva, članovi Povjerenstva iz HDZ-a upravo u pet ugovora s tim ministarstvom vide dokaz da su se za bivše vlasti poslovi sklapali mimo Zakona o javnoj nabavi.

U izvješćima iz tog ministarstva navedeno je, među ostalim, da je tadašnja ministrica Ana Stavljenić-Rukavina od Ministarstva graditeljstva i javnih radova zatražila da joj preporuči tvrtku za poslove nadzora.

Tadašnja pomoćnica ministra Alenka Košiša Čičin-Šain preporučila joj je "Capital-ing", s pojašnjenjem da je ta tvrtka "za Ministarstvo obavljala poslove s kompletnim zadovoljstvom".

HDZ-ovac Tomislav Markovinović ocijenio je da je na taj način izmanipuliran Zakon o javnoj nabavi, kako bi se pogodovalo koalicijskim partnerima.

Njegov stranački kolega Emil Tomljanović zatražio je da ministarstva pojasne što u formalno-pravnom smislu znači preporuka.

Povjerenstvo će od Ministarstva zdravstva zatražiti i dodatnu dokumentaciju, kako bi se vidjelo je li u spornom poslu proveden javni ili pozivni natječaj, ili je, pak, sklopljen neposrednom pogodbom.

Najvrjednije poslove tvrtka je obavila za Poticanu stanogradnju (POS), u kojem je nadzirala izgradnju 13 stambenih zgrada, a ukupna vrijednost obavljenog posla je oko tri milijuna kuna.

Dogovoreno je i da će Povjerenstvo od Sabora zatražiti da njegov rad produlji za još tri mjeseca, budući da u prva tri, koja istječu krajem svibnja, nije uspjelo utvrditi sve činjenice.

Od Sabora će zatražiti i da im dopusti angažirati sudskog vještaka kako bi utvrdili Čačićeve udjele u četiri tvrtke čije poslove ispituje Povjerenstvo.

Iz dokumentacije koju je dostavio Trgovački sud nije, naime, jasno kolike udjele Čačić ima u pojedinim tvrtkama, kao ni to, ima li uopće udjele u tvrtkama navedenim u Odluci o osnivanju istražnog povjerenstva.

Pročitajte više