Tomislav Ivić novi predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a

ZA NOVOG predsjednika osječko-baranjske županijske organizacije HDZ-a na izvanrednoj izbornoj skupštini stranke javnim glasovanjem je izabran dosadašnji županijski povjerenik stranke Tomislav Ivić, koji je bio i jedini kandidat za tu dužnost.

U nazočnosti predsjednika stranke Ive Sanadera, članova predsjedništva HDZ-a Vladimira Šeksa i Andrije Hebranga, glavnog tajnika Ivana Jarnjaka te državnih dužnosnika iz redova HDZ-a, Skupština županijske organizacije večeras je izabrala novi Županijski i Nadzorni odbor ove županijske organizacije.

Ivić, Sanader i Šeks ocijenili su da je time stranka u Osječko-baranjskoj županiji konsolidirana te da može krenuti naprijed.

Ta je organizacija bila raspuštena potkraj travnja nakon isključenja Branimira Glavaša i njegovih istomišljenika iz stranke zbog inicijative o regionalizaciji, što je ocijenjeno suprotnim politici stranke i Ustavu.

Podnoseći izvješće o radu županijskoga povjerenstva stranke, Ivić je istaknuo kako je odlučnim potezima Predsjedništva i Nacionalnog odbora stranke u travnju spriječen pokušaj razbijanja HDZ-a na ovome području te kako se večerašnjom izbornom skupštinom završava konsolidacija stranke u Osječko-baranjskoj županiji.

Ocijenivši kako je dio bivšeg županijskog stranačkog vodstva u travnju krenuo s projektom teritorijalnog preustroja i promjene ustavnih načela o jedinstvenoj i nedjeljivoj RH, Šeks je kazao kako se HDZ "na ovome području čvrsto i temeljito konsolidirao", a da nakon današnje skupštine "treba krenuti u ostvarivanje svoga političkoga programa".

"Trebat ćemo preispitati svoje odnose sa strankama koje danas obnašaju vlast u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, jer moramo biti u situaciji odgovornog partnera, a ne taoci bilo koje stranke ili pojedinca", rekao je Šeks.

Opovrgnuo je da se u HDZ vraćaju osobe koje su nakon travanjskog raskola isključene iz stranke.

"Dok god postoje programske razlike, nema govora o bilo kakvom povratku tih ljudi, a stranka treba promisliti o onima koji shvate i smognu hrabrosti da javno kažu da su bili u zabludi", rekao je Šeks.

Ustvrdivši kako nema političke snage koja može pobijediti HDZ, predsjednik stranke Ivo Sanader rekao je kako stranka nakon travanjskih zbivanja "može puno lakše te bez nepotrebnih i štetnih balasta ići naprijed".

Tvrdnje o zapostavljenosti Slavonije i Baranje i te županije odbacio je kao lažne, navodeći kao primjere projekte dovršetka autoceste od Županje do Lipovca, izgradnje koridora 5C.

Istaknuo je kako će se uskoro krenuti u proces fiskalne decentralizacije zemlje, ali se, rekao je, "neće dopustiti autonomaštvo i separatizam, jer je ova zemlja platila preveliku cijenu za svoju slobodu, da bi se sada mogla igrati s takvim idejama".

Mi smo za suradnju sa svima, osim sa SDP-om, koalcija s SDP-om ne dolazi u obzir, poručio je Sanader izrazivši uvjerenje da će HDZ pobijediti na parlamentarnim izborima 2007. godine te da će nakon idućih lokalnih izbora stranka ponovno voditi Osijek i Županiju.

Pozdravljajući sudionike izborne skupštine HDZ-a dopredsjednik Liberalne stranke (LS) Zlatko Kramarić kazao je kako se liberalne stranke u hrvatskoj ujedinjuju te da "pružaju ruku partnerstva ovoj stranci".

Dodao je želi da se i nakon idućih parlamentarnih izbora "stvori kombinacija koja će jamčiti da će Hrvatska brzo postati punopravna članica Europske unije".

Pročitajte više