Tonino Picula prijavljen za prikrivanje pljačke veleposlanstva u Beogradu

DJELATNIK Ministarstva vanjskih poslova Davorin Zagorščak podnio je USKOK-u kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra vanjskih poslova Tonina Picule te još petero zaposlenika tog ministarstva jer su, kako tvrdi, nesavjesnim radom omogućili, a potom i prikrili pljačku hrvatskog veleposlanstva u Beogradu 2002.

Zagorščak, koji u MVP zaposlen u funkciji ministra savjetnika, USKOK-u je za zlouporabu službene dužnosti, uz Piculu, prijavio i hrvatskog veleposlanika u Izraelu Ivana Del Vechia, generalnu konzulicu u SAD-u Sanju Bujas-Juraga, generalnog konzula u Njemačkoj Petra Uzorinca i dvije zaposlenice u Ministarstvu Tatjanu Kralj-Draganić i Mirjam Katulić.

U Uredu glasnogovornika MVP-a Hini su rekli da Ministarstvo nema službene obavijesti o prijavi i njezinom sadržaju te da stoga nemaju nikakav komentar.

Tonino Picula, koji u Beču vodi izaslanstvo Hrvatskog sabora na Plenarnoj skupštini OESS-a, izjavio je Hini da je Zagorščak osoba koja je otvoreno prijetila drugim ljudima zbog čega je kao ministar "naredio nadležnoj Upravi da ga povuče".

"Riječ je o osobi koja je na temelju drugih podataka i prije bila prijavljivana i policiji zbog uznemiravanja, a gospođu koja ga je tada prijavila nastavio je ugrožavati iz Beograda", kazao je Picula, dodavši kako Zagorščak nije izgubio posao za to što je učinio.

Zagorščak u prijavi USKOK-u Piculu i ostale tereti da su nesavjesnim radom omogućili i još uvijek prikrivaju pljačku više od 10 tisuća eura koje je, kako tvrdi, u prvoj polovici 2002. ukrao blagajnik veleposlanstva u Beogradu, inače ugovorni djelatnik, državljanin SiCG. Piculu i ostale proziva da su odgovorni jer nakon toga nisu ništa poduzeli, a tvrdi i da je iz veleposlanstva tada nestao i dio povjerljive arhive te da je sve to osobno utvrdio tijekom boravka u Beogradu u koji je, kako kaže, ciljano poslan u lipnju te godine "radi otklanjanja uočenih nepravilnost", kao što su nepropisna naplata pristojbi, neuredno poslovanje i nepoštivanje postupka izdavanja viza.

Kaže da je tadašnjeg ministra Piculu o nepravilnostima upozorio i voditelj Odsjeka za unutarnji nadzor službe vanjskih poslova Ivan Mirković, no da ministar i ostali nisu na to reagirali. Uz kaznenu prijavu Zagorščak je USKOK-u priložio i presliku tog Mirkovićevog izvješća, kao i presliku bilješke o nadzoru i nepravilnostima u veleposlanstvu u Beogradu, koja nosi oznaku povjerljivo.

Tadašnjeg pomoćnika ministra zaduženog za sigurnost službe Ivana Del Vechia Zagorščak smatra odgovornim jer, kako kaže, nije proveo propisanu sigurnosnu provjeru za niti jednog od pet zaposlenika veleposlanstva državljana SiCG, među kojima, su navodno bile i dvije supruge jugoslavenskih oficira.

Zagorščak zaključuje da je sigurnost veleposlanstva u Beogradu u prvoj polovici 2002. bila najozbiljnije ugrožena, ali da VII. Uprava na čelu s Del Vechiom nije ništa učinila.

U USKOK-u se danas o ovom slučaju ništa nije moglo doznati.

Pročitajte više