Tony Blair "upropastio" Veliku Britaniju

TONY BLAIR, državnik kojeg mnogi hrvatski političari navode kao svoj ideološki i politički uzor, je, prema rezultatima ankete objavljene u britanskom "Observeru", upropastio Veliku Britaniju u deset godina svog premijerskog mandata.

Anketa, napravljena povodom desete obljetnice dolaska Blairove Laburističke stranke na vlast, je anketiranim građanima Velike Britanije postavila niz od preko 40 pitanja temeljem kojih se ocjenjivalo opće stanje u Britaniji.

Većina anketiranih je spremna priznati da se može osjetiti određeno poboljšanje u oblasti ekonomije, pogotovo u usporedbi s državama Europske Unije koje su u tom razdoblju znatno nazadovale u odnosu na Veliku Britaniju.

Međutim, većina Britanaca daleko više pažnje obraća pažnju na stanje zdravstvenog sustava koje je opisano kao "bijedno", a upravo u toj oblasti su Blairovi laburisti napravili najviše obećanja i upravo je briga za zdravlje širokih narodnih masa predstavlja jednu od najvažnijih stavki laburističkog programa.

Britance također sve više iritira kolaps javnog reda i mira, odnosno stalan porast kriminala, nasilja i asocijalnog ponašanja, za što najviše terete upravo Blaira i njegovo "mekano" postupanje s kriminalcima. Anketirani su također loše ocijenili Blairova loše ocijenili Blairova dostignuća na polju obrazovanja, kao i na polju javnog prijevoza.

Prema anketi, oko 61 % Britanaca drži da je Britanija nakon deset godina Blairove vladavine daleko lošije mjesto za život nego što je to slučaj bio 1997. godine, a čak 69 % drži da je opasnije mjesto za život., dok 58 % drži da u Velikoj Britaniji živi nesretnije nego ranije.

Jedini koji bi, prema "Observerovoj" anketi, trebali imati razloga za zadovoljstvo s Blairom su homoseksualci i etničke manjine, kojima je laburistička vlada očigledno prilično izlazila u susret u posljednjih deset godina.

Laburiste bi ova anketa trebala itekako zabrinuti jer će 3. svibnja biti održani izbori za regionalne parlamente u Škotskoj i Walesu, kao i za lokalne skupštine u Engleskoj. Vodstvo stranke se već pomirilo s time da će se sve negativnije raspoloženje dotada vjernih laburističkih birača - od kojih mnogi Blairu ne mogu oprostiti pohod na Irak - odraziti u velikom izbornom debaklu.

Dio laburističke vrhuške na čelu s ministrom financija Gordonom Brownom se nada kako će predstojeći poraz konačno uvjeriti Blaira, da u skladu s najavama, siđe s vlasti. Od toga bi najviše trebao profitirati upravo Brown koji, kako se mnogi u stranci nadaju, nije kompromitiran s Irakom.

Međutim, anketa pokazuje da su Britanci nezadovoljni ne samo s Blairom, nego i sa samom strankom, koju drže bahatom i korumpiranom, odnosno sve sličnijom konzervativcima koje su bili svrgnuli 1997. godine.

Konzervativci, koje odnedavno vodi mladoliki David Cameron, će po svemu sudeći prilično profitirati od svega toga, a anketa im daje čak 11 % prednosti u odnosu na laburiste. Sam Cameron je u anketi popularniji ne samo od Blaira, nego i od Browna.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više