Toplinski udar u Hrvatskoj: Današnji rekorder Knin sa 35 stupnjeva Celzijevih

PAKLENO ljeto u Hrvatskoj se nastavilo i danas temperaturama iznad 30 stupnjeva u gotovo svim gradovima države.

Današnji rekorder je ipak Knin u kojem je u 14 sati izmjereno 35 stupnjeva Celzijevih. Samo stupanj manje izmjeren je u Zadru i Osijeku. Na 33 stupnja grijali su se stanovnici Vukovara, Splita, Senja, Rijeke, Imotskoga i Čakovca. Kao i jučer, i danas bi neke dijelove Hrvatske popodne i navečer mogli pogoditi pljuskovi s grmljavinom. Najviša temperatura koju prognoziraju meteorolozi je 35 stupnjeva.

Vrlo velika opasnost od UV zračenja

UV indeks je danas u cijeloj zemlji vrlo visok, što znači da je takva i opasnost od UV zračenja. U većem dijelu Hrvatske se taj indeks zaustavio na brojci osam, što je vrlo visoka opasnost. Na jugu Jadrana je taj indeks 9, dok je u Istri i Primorju 7. Za zaštitu od sunca preporučuje se nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala i odjeće dugih rukava te korištenje zaštitnih krema. Maksimalno valja smanjiti boravak na suncu u doba dana između 11 i 16 sati.

Djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta, dok UV zračenje može prodrijeti kroz odjeću od rijetkog tkanja i naštetiti koži. U svakom slučaju, valja biti oprezan.

Pročitajte više