Topljenjem arktičkoga leda oslobađaju se opasne otrovne kemikalije

GLOBALNO zatopljenje dovest će do topljenja arktičkoga leda, ali i oslobađanja toksičnih kemikalija koje su zarobljene u ledu i hladnoj vodi, otkrili su znanstvenici.

Istraživači su upozorili da je razina toksičnih elemenata i spojeva na polarnom području nepoznata te da bi mogla "potkopati globalne napore da im okoliš i čovječanstvo ne budu izloženi".

Kemikalije koje bi mogle iscuriti s porastom temperature su pesticidi DDT, lidan i klordan, kao i industijske kemikalije PCB te fungicid HCB. Svi su poznati kao trajni organski zagađivači te su zabranjeni od 2004. godine Štokholmskom konvencijom.

Trajni organski zagađivači mogu uzrokovati rak i oštećenja fetusa


Trajni organski zagađivači mogu uzrokovati rak i oštećenja fetusa te im treba mnogo vremena da se razgrade u okolišu. Tijekom prošlih desetljeća trajni organski zagađivači su se skupljali u arktičkom ledu i hladnoj vodi, ali norveški i kanadski znanstvenici su otkrili da sa zatopljavanjem raste i razina oslobođenih trajnih organskih zagađivača. Zaključak je temeljen na mjerenjima provedenima između 1993. i 2009. godine na mjernim postajama u Norveškoj i Kanadi.

Tim znanstvenika je objasnio da se toksične kemikalije ponovno aktiviraju s povećanjem temperature i topljenjem morskoga leda, čime se više morske vode izlaže suncu.

Hayley Hang iz Odjela za istraživanje kvalitete zraka u Kanadi je rekla da je njihov rad pokazao prvi dokaz o aktiviranju trajnih organskih zagađivača na Arktiku. "To je tek početak. Sljedeći korak je otkriti koliko ih ima, koliko će ih, i kojom brzinom, iscuriti", rekla je. Čitavo istraživanje objavljeno je u časopisu Nature Climate Change.

Pročitajte više