LOKALNI IZBORI

Totalni potop SDP-a u dva najveća grada

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

JEDNA je stranka nedvojbeno veliki gubitnik ovih izbora. To je SDP, navodno po snazi druga stranka u Republici Hrvatskoj.

> REZULTATI IZBORA UŽIVO

Prema rezultatima izlazne ankete agencije IPSOS Puls, njezin kandidat za gradonačelnika glavnog grada Hrvatske Joško Klisović dobio je tek 6 posto glasova, dok je SDP u izborima za Gradsku skupštinu dobio 7.5 posto. Prema prvim službenim rezultatima, koji tek polako cure, Klisović je dobio 7,6 posto. Na prošlim izborima je koalicija koju je predvodio SDP imala 20 posto, dok je kandidatkinja koju su tada podržali - Anka Mrak Taritaš - bila glatko ušla u drugi krug.

Zašto bi glasači ljevice glasali za isluženi SDP kada imaju novi Možemo!?

Moguće je, naravno, da će Klisović i SDP imati malo bolji postotak u Zagrebu kad budu proglašeni službeni rezultati, ali je teško povjerovati da će doći do dvoznamenkastog broja. SDP je u Zagrebu jednostavno odavno postao irelevantna stranka, a ovi su izbori to samo dodatno potvrdili. Nije pomoglo ni što je predsjednik stranke Peđa Grbin u posljednji trenutak i nakon unutarstranačkih previranja za kandidata izmislio pristojnog diplomata Joška Klisovića, koji je u kampanji ponajviše pokazao da nije materijal za lokalnu politiku.

Uostalom, zašto bi Zagrepčani i glasači ljevice uopće glasali za SDP kada im se sada nova, autentična, aktivistička lijeva opcija nudila u platformi Možemo! i njezinom kandidatu Tomislavu Tomaševiću? Zašto se držati ideološki ispražnjene i islužene stranke koja se već godina iscrpljuje u frakcijskim borbama kad ti je pod nosom nova snaga? 

Na ta pitanja SDP u Zagrebu nije imao odgovora, kao što nikad nije imao ni pravi odgovor na Milana Bandića, čudovište koje je sam proizveo. Stoga je zasluženo došao u poziciju mlađeg partnera Možemo! u skupštini, pod uvjetom da ga Tomaševićeva ekipa uopće bude trebala za većinu.

U Splitu je SDP također krahirao

Prema prvi službenim rezultatima, u Splitu vodi Ivica Puljak s 28.77 posto, HDZ-ov Vice Mihanović je na 20,55 posto, a Željko Kerum iz Hrvatske građanske stranke ima 14,05 posto. Kandidat SDP-a Ante Franić ima neuglednih 8,3 posto, dok je stranka u Gradskom vijeću dobila oko 10 posto po rpvim službenim rezultatima.

Vjerojatno ni zagriženi SDP-ovci nisu očekivali uspjeh na ovim izborima u Splitu, kao što je vjerojatno samo njih iznenadilo saznanje da im, prema prvim izlaznim anketama, nema pomoći na putu prema margini, jer su bez kadrovske i idejne energije. 

Već samo kandidiranje političkog antitalenta poput Ante Franića za gradonačelnika značilo je da ta stranka osim što nema pojma što treba raditi ne zna ni s kim bi jurišala na vlast. Istodobno, uspjehom mogu smatrati ostanu li na tri vijećnika. A riječ je o stranci koja je još prije četiri godine imala gradonačelnika Ivu Baldasara. Bolje da ga nije imala. 

SDP-ova propast davno je zacrtana: splitski ogranak vjerno je slijedio politiku Ivice Račana, a ona je, ponajprije, bila usmjerena očuvanju partijske imovine, netalasanju i, dakako, zapošljavanju svojih ljudi u budžetiranim tvrtkama i institucijama. 

Programska orijentacija ostajala je na nekoliko bezličnih fraza o pravednijoj Hrvatskoj, a u prvi plan dolazila su sve beznačajnija lica - uostalom, stranka koja je na državnoj razini prije nekoliko godina dala Davora Bernardića na lokalnoj i nije mogla dati ništa bolje od zlosretnog Franića. Glasovi i simpatije ljevice i liberala otišli su prema Možemo! i Puljku, a iz svega što SDP nudi ne vidi se nijedan način da ih vrati. Što ne treba smatrati lošom viješću.
 

Pročitajte više