Totalno uhljebljenje: Maček će Podravci prodavati usluge consultinga?

SKUPOCJENE usluge gospodarskog consultinga tvrtki Podravka, koja trenutno prolazi kroz prevrate, mogle bi novi izvor zarade za tvrtku MPR, čiji je suvlasnik Ratko Maček, bivši glasnogovornik Vlade. On se nakon izbora prošle godine otisnuo u privatničke vode, a Vladu nastavio opsluživati u kriznom komuniciranju.

No, zapravo, HDZ-ova iskaznica u njegovom džepu, čini se, ima šire značenje za njegovo privatničko poslovanje. Novinari su se prošloga tjedna pobunili zbog njegove suradnje sa srbijanskim TV mogulom Željkom Mitrovićem, koji bi HDZ-u, prema mišljenju tih novinara, trebao pomoći u preuzimanju lokalnih televizijskih postaja kako bi osvojio lokalne izbore sljedeće godine.

U trenucima kada je smijenjen s mjesta predsjednika Podravkine uprave Darko Marinac, a na njegovo mjesto sjeo Zdravko Šestak, iznimno blizak potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu, dolazi vijest da će Maček svoje konzultantske usluge prodavati tom prehrambenom divu.

Tko je zaključio da je Maček prava osoba za davanje usluga skupocjenog savjetovanja?

"Sve ću vam klijente izlistati jednoga dana kada poslovi budu sklopljeni", kazao nam je Maček, ne želeći komentirati eventualne pregovore tvrtke kojoj je suvlasnik i Podravke. Podravka, kao ni Maček, ne želi odavati detalje vezane za ulazak u savjetovanje u poslovnim projektima, pa niti tko je ocijenio da bi Mačekova firma mogla biti dobar savjetodavac tvrtki, čiji je većinski vlasnički paket pod paskom Damira Polančeca otišao u ruke državi.

"Ne komentiramo takve detalje oko sklapanja poslova", kazao je Maček, uskrativši odgovor o tome tko je uspostavio prvi kontakt. Maček tvrdi da je u kontaktu smo Podravkom, kao i s drugim potencijalnim klijentima iz srednje i jugoistočne Europe, a savjetovao bi ih o projektima vezanim za inozemna tržišta.

HSS i HDZ "nisu dogovarali tko će pakirati Vegetu a tko Čokolino"

Šef HSS-a, i bivši župan koprivničko-križevački, Josip Friščić kaže da je o Mačekovom eventualnom angažmanu čuo iz medija i da nema informacija o tome.

"Podravka je i dosada u svom biznisu imala volumene sredstva za te namjene, a njihova je odgovornost da ono što se ulaže da rezultate", kaže o tome Friščić izbjegavajući se upuštati u ocjene takve poslovne poteze posrnulog poduzeća. Odbacuje da je smjenom Darka Marinca napravljena preraspodjela snaga u Podravci između HSS-a i HDZ-a.

"Napomenuo bih da u svim tim napisima i pričama ni jedna nova osoba ne ulazi - sve su to Podravkini menadžeri, a njihova pripadnost političkim strankama je njihovo pravo. Nas interesira jaka Podravka, i ne interesira nas podjela 'Tko će pakirati Vegetu, a tko Čokolino'", kaže Friščić.

A.B.
Foto: L.T.

Pročitajte više