Toyota predstavila novi koncept FT-CH, do 2012. uvodi potpuno električni automobil



TOYOTA je danas najavila kako će 2012. godine početi prodavati potpuno električno vozilo, u sklopu svog nastojanja za uvođenjem flote automobila na alternativna goriva uz već postojeće benzinsko-električne hibride.

Vodeća svjetska autokompanija također namjerava 2015. godine početi prodavati vodikove ćelije, a ozbiljno raspravlja o prijedlogu da hibridni Prius proširi na cijelu obitelj vozila. Koncept FT-CH koji bi se uskoro trebao pridružiti toj obitelji predstavljen je danas na sajmu automobila u Detroitu.

Predsjednik prodaje za Toyotu u SAD-u Jim Lentz rekao je kako je upravo dobio odobrenje od japanske središnjice za proširenje linije Priusa u najmanje dva vozila. Očekuje da će obitelj Priusa imati bolje prodajne rezultate od Camryja, koji je trenutno najprodavaniji osobni automobil u SAD-u. Električna vozila, smatra Lentz, i dalje su ograničena trenutnom tehnologijom baterija.

U Toyoti su ipak napomenuli kako su hibridi njihova temeljna alternativna tehnologija, te su si postavili cilj za postavljanjem hibridne tehnologije u sve svoje modele do 2020. godine. Danas su najavili kako u sljedećih nekoliko godina namjeravaju na tržište pustiti osam novih hibrida, a u ovom desetljeću namjeravaju svake godine prodavati po milijun hibridnih vozila godišnje.

I konkurencija je krenula električnim ili hibridnim putem, ali se osjeća zaostatak za japanskim kompanijama. General Motors ove godine namjerava pustiti napeto očekivani Chevrolet Volt, a Nissan u prosincu misli početi prodavati potpuno električni automobil.

Pročitajte više