Toyota: U Hrvatskoj nema opasnosti od pokvarenih vozila

"U ADRIJA regiji (Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija i Kosovo), pa tako ni u Hrvatskoj, nije bilo niti jednog zabilježenog takvog ili sličnog kvara u nekom od Toyotinih ovlaštenih servisa", priopćilo je hrvatsko predstavništvo Toyote nakon što se među vlasnicima automobila raširio strah da možda posjeduju neispravno vozilo.

Podsjećamo, Toyota je zbog problema s kočnicama morala povući gotovo pet milijuna vozila, ali iz hrvatskog predstavništva ističu kako je ova pojava na europskoj razini vrlo rijetka. Toyota Croatia obećava da će najkasnije do 12. veljače sastaviti točan broj i listu vozila kod kojih bi moglo doći do opasnog kvara, te vlasnicima poslati pisanu obavijest i uputiti ih na preventivnu servisnu akciju.

Toyota će, naravno, snositi sve troškove potrebnih popravaka, a prve količine dijelova koji su za to potrebni, očekuju se od 15. veljače. "Toyota je potvrdila konačno rješenje za sve modele koji su uključeni u preventivnu servisnu akciju u Europi", stoji u priopćenju.

Austrijska tvrtka pronašla rješenje Toyotina problema?

Austrijska tvrtka Vienna Engineering tvrdi da je pronašla rješenje problema koji čelnicima Toyote zadaje velike glavobolje. U Toyoti, naime, zasad ne uspijevaju shvatiti zbog čega u njihovu popularnom hibridu Prius dolazi do kvara na kočnicama, ali Austrijanci kažu da su pronašli problem i rade na njegovu rješavanju.

"Kad automobilu oduzmete benzinski motor, gubi se vakuum. Hibridni automobili poput Priusa trebaju dodatne električne pumpe da bi funkcionirali ispravno. Također, potreban je vrlo kompleksan software za izmjenu s benzinskog na električni pogon. Ako Toyota preuzme moj izum, riješit ćemo taj problem spajanja dvaju sustava. Moje kočnice se ne mogu blokirati, to je budućnost električnih automobila", kaže izumitelj mehaničke kočnice Michael Putz.

Direktor tvrtke koja upošljava Putza, Christian Wunsch, za kaže kako mehatronički sustav kočenja još nije u proizvodnji, ali Vienna Engineering razgovara s nekoliko proizvođača i vrlo bi se rado sastali i s Toyotom, prenosi Croatian Times. "Tražimo pravog partnera na globalnoj razini. Rado ćemo surađivati s Toyotom, koja je imala izvrsnu reputaciju proteklih desetljeća, i želimo joj pomoći da se vrati na vrh", kaže Wunsch.

Pročitajte više