Toyotin Prius u novom skandalu



AMERIČKE prometne institucije i Toyota poslale su danas istražitelje u San Diego kako bi provjerili što je u ponedjeljak dovelo do naglog ubrzanja jednog Priusa koji je vozio 61-godišnjak.

Američki ministar prometa Ray LaHood rekao je da su na mjesto događaja otišla dva istražitelja Nacionalne uprave za sigurnost na autocestama, a na mjestu događaja u Kaliforniji je već tim istražitelja prometne policije. Toyota je objavila kako je također poslala svoje istražitelje.

61-godišnji John Sikes jučer se vozio autocestom kad mu je Prius odjednom počeo nekontrolirano ubrzavati. Sikes je pokušao zakočiti, ali to nije imalo uspjeha. Uspaničen, nazvao je broj za hitne slučajeve.

Brzo je došao policajac, koji je vozio velikom brzinom uz Sikesa i preko megafona mu objasnio kako da koristi ručnu i običnu kočnicu i tako uspori automobil. Kad je automobil dovoljno usporio, Sikes je ugasio motor i polako, ali sigurno uspio stati, dok mu je policajac raskrčivao put. Cijeli je incident trajao preko 90 minuta.

Sikes je rekao da je odveo svoj auto u Toyotin salon nakon što je saznao za opći opoziv 8,5 milijuna vozila tog autoproizvođača, među njima i Priusa, ali su mu u salonu rekli da njegov auto nije na listi za opoziv.

Nekontrolirano ubrzavanje Toyotinih vozila povezano je s najmanje pet smrtnih slučajeva u SAD-u od 2007. godine naovamo. Istražuje se još 47 slučajeva u kojima su također sudjelovala Toyotina vozila.

Pročitajte više