Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: "Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći"

Foto: EPA

Pet radnika poginulo je u nesreći u postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda u blizini južnog talijanskog grada Palerma, na otoku Siciliji, javlja BBC.

Još jedan radnik pronađen je bez svijesti i prebačen u bolnicu. Ove su smrti posljednje u nizu smrtnih slučajeva na radnom mjestu diljem Italije, koje su izazvale bijes među radnicima i sindikatima.

Pronađeni bez svijesti i bez maski

Radnici su pronađeni bez svijesti i bez maski, što je izazvalo zabrinutost oko sigurnosnih protokola u postrojenju u Casteldacciji. Potvrđeno je da su podlegli trovanju otrovnim plinom, a jedan član tima za dlaku je izbjegao smrtonosne pare i digao uzbunu.

"Čuo sam ih kako vrište, ali nisam mogao učiniti ništa da ih spasim", rekao je radnik Giovanni D’Aleo za talijanski dnevnik La Repubblica. "Nekim čudom sam živ", dodao je.

Muškarci su radili u podzemnom spremniku od 5 kvadratnih metara, do kojeg se moglo pristupiti kroz otvor na razini ulice. U trenutku nesreće bila je koncentracija otrovnog plina 10 puta veća od granice opasnosti.

Sedam ih bilo u spremniku. Petorica umrla, jedan teško ozlijeđen

Kada su vatrogasci stigli u tvornicu Casteldaccia, jugoistočno od Palerma, sedam radnika bilo je unutar spremnika. Izvukli su tijela petorice poginulih radnika i spasili još jednog u teškom stanju. Drugi muškarac pronađen je neozlijeđen.

Nije bilo službenog priopćenja AMAP-a, regionalne kompanije odgovorne za pročišćavanje otpadnih voda u tom području. Nesreća se dogodila samo nekoliko tjedana nakon eksplozije u hidroelektrani u blizini Bologne, koja je rezultirala smrću sedam radnika tijekom operacija održavanja.

Javili se premijerka i predsjednik

"Ova tragedija mora se detaljno istražiti", rekla je premijerka Giorgia Meloni na društvenoj mreži X. Oglasio se i talijanski Sergio Mattarella, koji je poručio kako se nada "da će biti razjašnjeno kako je došlo do incidenta"

"Ova neprihvatljiva tragedija na radnom mjestu mora snažno naglasiti potrebu za zajedničkim angažmanom svih društvenih snaga, poduzetnika i institucija", dodao je.

Pročitajte više