Tragična ali logična posljedica američko-britanske vanjske politike

TERORISTIČKI napad na London, koji je u četvrtak ujutro potresao prijestolnicu Velike Britanije, rezultirao je desecima mrtvih i stotinama ranjenih. Način izvršenja napada itekako podsjeća na prošlogodišnji napad islamističkih ekstremista na Madrid.

Eksplozivne su naprave unešene su u centar grada a da ih nitko nije primijetio, napadi su izvršeni gotovo simultano na više lokacija, a tempiranje napada upućuje da su teroristi imali samo jedan cilj - ubiti što više nedužnih civila.

Sve su to obilježja Al-Qaide odnosno srodnih joj organizacija islamističkih radikala. Ni dan napada nije slučajno odabran - upravo su se u četvrtak sastali čelnici zemalja G8, najmoćnijih zemalja na svijetu predvođenih SAD-om i Velikom Britanijom. Dan ranije objavljeno je da je London dobio organizaciju Olimpijskih igara 2012. godine.

"Naći ćemo odgovorne i privesti ih pravdi, te nastaviti širiti ideologiju slobode." - izjavio je američki predsjednik George Bush komentirajući napad na London. Podsjetimo, nakon napada 11. rujna na New York i Washington glavnim je krivcem proglašen vođa Al-Qaide, Osama bin Laden, koji nije lociran do dana današnjeg, a sve je manje izgleda da će ikad biti priveden pravdi.

Na krilima "rata protiv terorizma" Amerikanci su okupirali Afganistan i Irak, zemlje koje okružuju Iran, zemlju koja posjeduje jedne od najvećih svjetskih rezervi nafte i plina. Na nedavnim izborima održanim u Iranu za predsjednika te islamske zemlje izabran je Mahmud Ahmadinedžad, jedan od radikalnijih političara u toj zemlji, što će zasigurno samo dodatni podići napetosti između te mnogoljudne zemlje i SAD-a odnosno Velike Britanije. Dodajmo još da još uvijek nije poznato raspolaže li Iran nuklearnim oružjem, ali postoje prilično snažne indicije da je ta islamska republike nuklearna sila.

Prošlogodišnji napad na Madrid, u kojem je poginula 191 osoba, a gotovo 2000 su ozlijeđene, prilično je jasno dao do znanja pobornicima "rata protiv terorizma" da će bliski saveznici SAD-a pretrpjeti napade slične onima izvedenima 11. rujna.

Točno to se dogodilo u četvrtak u 10:17, kad su London potresle četiri simultane eksplozije, tri na vlakovima podzemne željeznice, a jedna u double-decker autobusu londonskog javnog prijevoza. Vojni i sigurnosni analitičari složni su u ocjeni da je napad na London djelo radikalnih islamista bliskih Al-Qaidi.

Izjave britanskog premijera Tonya Blaira i američkog predsjednika Georgea Busha, koji su ustvrdili da su sada još odlučniji u vođenju "rata protiv terorizma", nažalost impliciraju da ćemo u budućnosti vidjeti još sličnih napada na prijestolnice zemalja čiji vladajući političari podržavaju američko-britansko osvajanje naftom bogatih područja.

Jasno je da britanske tajne službe MI5 i MI6 nisu obavile svoj posao kako treba, baš kao i CIA prije napada 11. rujna, a napad na London još jednom je dokazao da najveće svjetske velesile nemaju učinkovit način borbe protiv terorizma, ma koliko god da se zaklinjali u "rat protiv terorizma", kojeg sve više ljudi ionako smatra ratom za naftu.

Posljedice potpuno pogrešne politike Busha i Blaira, kako to već obično biva kad se moćnici igraju rata, neće snositi političari nego nedužni građani, što je dokazao i napad na London.

Nadajmo se samo da hrvatska Vlada neće pružiti još čvršću podršku američko-britanskom "ratu protiv terorizma", jer bi to značilo da bismo potresne scene poput onih iz New Yorka, Madrida ili Londona, u budućnosti mogli gledati na ulicama hrvatskih gradova.

N.B.

Pročitajte više