Transparency International za osnutak povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

TRANSPARENCY International Hrvatska (TIH) pozvao je danas saborske zastupnike da što prije osnuju povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa kako bi se zakon mogao početi primjenjivati, odnosno kako bi zastupnici, ministri i drugi dužnosnici mogli do zakonskog roka, 31. siječnja, predati svoje imovinske kartice.

Saborski zastupnici, Vladini dužnosnici te gradonačelnici i općinski načelnici trebaju do kraja siječnja predati svoje imovinske kartice jer, ako to ne učine, oni po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa ne mogu primiti plaću, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović.

"Da bi oni uopće mogli komu predati imovinske kartice, najprije se u Hrvatskom saboru mora osnovati sedmeročlano povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, sastavljanje kojeg, po za sada dostupnim podatcima, nije na dnevnom redu ove saborske sjednice", rekao je Petrović. Izrazivši nadu da će povjerenstvo biti osnovano i da će se tako jedan od bitnih zakona za suzbijanje korupcije u Hrvatskoj što prije početi provoditi, rekao je da TIH pozdravlja nakanu koju je prije dva tjedna najavio predsjednik Sabora o izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Izmjene triju zakona - o sprječevanju sukoba interesa, o lokalnoj upravi i samoupravi i o pravu na pristup informacijama - pridonijet će da Hrvatska na novom indeksu promatranja korupcije za 2004. ima bolju ocjenu od 3,7 i 51. mjesta među 102 zemlje, rekao je Petrović.

Član Upravnog odbora TIH-a Josip Kregar rekao je da pozitivnim smatraju izmjenu rokova primjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa, budući da je donesen na zadnjem zasjedanju prošlog saziva Sabora pa su rokovi nerealni i treba ih prilagoditi novim prilikama i brzini sastavljanja saborskih i drugih tijela, ali ne i bitno produživati.

Ne slaže se s činjenicom da se znatno proširio krug osoba koje će biti podvrgnute mehanizmu kontrole sukobe interesa jer, rekao je Kregar, mnoge doista nisu na položajima na kojima mogu u gospodarskom smislu zlorabiti svoj položaj. Međutim smatra da je izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi potrebno odrediti širi krug ljudi na koje će se primjenjivati odredbe slične onima što se primjenjuju na najviše državne dužnosnike.

TIH se nada da će ubrzo biti izmijenjen i dopunjen Zakon o pravu na pristup informacijama, prihvaćenu u samo jednom čitanju na prošlom saborskom sazivu.

Đorđe Gardašević rekao je kako TIH smatra da su najveći propusti što Zakon o pravu na pristup informacijama ne uvodi "test javnoga interesa" (zahtijeva da se neke zaštićene informacije objave ako je to od javnog interesa), "test proporcionalnosti" (ako se ograniči pristup informacijama, treba odrediti rok do kada) i zahtjev da vlasti objave točno onakvu informaciju kakvu traži građanin.

Pročitajte više