Traži račune da uhljeb ima kune: Poreznoj ste poslali preko 27 milijuna računa

Foto: Screenshot

ODRŽANO je i posljednje kolo nagradne igre Ministarstva financija "Traži račune i ulovi kune", ili kako je neki vole nazivati "Traži račune da uhljeb ima kune".

Da Hrvati vole cinkati jedni druge pokazuje podatak da su građani u posljednjem kolu poslali preko 200 tisuća omotnica s više od 4 milijuna računa.

"Prvu nagradnu igru Porezna uprava pokrenula je 2013. godine i od tada zaprimila 1.382 velike poštanske vreće s 1.382.000 omotnica, odnosno građani su nam tijekom 3 sezone nagradnih igara poslali čak 27.640.000 računa", hvale se iz Porezne uprave.

Iz Porezne uprave zahvaljuju se građanima na podršci. Kažu da sustav fiskalizacije nadograđuju svaki dan kako bi bilježio i najmanju pogrešku i "pokušaj prijevare".

Građanin u službi uhljeba

"Građanima se ovim putem još jednom zahvaljujemo na velikom odazivu i podršci u suzbijanju sive ekonomije i nelojalne konkurencije, koju Poreznoj upravi pružaju od uvođenja fiskalizacije. Građani su nam važan partner u nadzornim aktivnostima i uvelike nam pomažu da stanemo na kraj manjem dijelu obveznika koji za svoju korist, ali nažalost i na štetu svih poštenih građana, uporno ne igraju po pravilima.

Kao da ne žele shvatiti prednosti koje prilikom nadzora pruža kompleksan sustav fiskalizacije. Nadograđuje se gotovo svaki dan te bilježi i najmanju pogrešku, odnosno pokušaj prijevare. Stoga nije pitanje hoće li Porezna uprava nekorektnim obveznicima stati na kraj, već kada će doći vrijeme za nadzor njihovih poslovnih aktivnosti", navode iz Porezne.

Četvrtina iznosa gotovo svakog računa koji platite odlazi državi


Da sustav bilježi svaku pogrešku nam je poznato, jer su brojni primjeri u kojima ugostitelji plaćaju desetke tisuća kuna kazne zbog par kuna viška u blagajni.

Dobro punjenje državne kase izuzetno je bitno, i zbog toga u Hrvatskoj imamo PDV od 25 posto - među najvišima u Europi.

Ako građani ne daju četvrtinu iznosa od gotovo svakog računa državi, tko će, na primjer, ravnatelju Agencije za parne kotlove kupiti novi Audi A8?

"Građani tražite račune, provjeravajte ih i prijavite nepravilnosti. Novac namijenjen proračunu je i Vaš novac!", zaključuju iz Porezne.

Pročitajte više