Trbuhobolja među ročnicima splitske vojarne sv. Nikole

U SPLITSKOJ vojarni "Sv. Nikole" dvadesetak ročnih vojnika zbog trbuhobolje s mučninom, povraćanjem i temperaturom jučer i danas zatražilo je liječničku pomoć, a većina je zadržana na liječenju u stacionaru i manji dio na Zaraznom odjelu splitskog KB-a.

Liječnik s Epidemiološkog instituta u Splitu uzeo je uzorke hrane, briseve radnog osoblja i radnih površina vojničkog restorana, koji su poslani na analizu. Također je uzeo uzorak vode zbog mikrobnog pregleda, a rezultati analize se očekuju, stoji u priopćenju MORH-a.

Kako je priopćeno, dežurna liječnica u vojarni "Sv. Nikole" u Splitu jučer je pregledala dva ročnika koji su se žalili na tegobe zbog bolova u trbuhu, mučninu, povraćanje i klonulost. Uputila ih je u Kliničku bolnicu u Split na specijalistički pregled zbog sumnje da su teže oboljeli.

Ročnici su vraćeni na liječenje u vojni stacionar, a danas ujutro još se 17 ročnika žalilo na iste tegobe, te ih je pregledala dežurna liječnica.

Anketirali su ih epidemiolozi Instituta pomorske medicine. Pet teže bolesnih vojnika upućeno je na Zarazni odjel KB-a, a ostali su zadržani na liječenju u stacionaru u vojarni i ondje ih je sada ukupno 14.


Voditelj Odjela zaraznih bolesti KB-a dr. Nikola Bradarić potvrdio je za Hinu kako su na taj odjel danas primljeni ročnici HRM-a iz splitske vojarne Lore sa simptomima akutne crijevne zaraze.

Svi imaju visoku temperaturu, praćenu proljevom i bolovima u trbuhu, a neki su i povraćali, kazao je dr. Bradarić. Najavio je da će se tek za dva do tri dana točno znati o kojoj je bolesti riječ, do kada bi trebali biti gotovi rezultati pretraga i analiza uzetih uzoraka od oboljelih".

Kako je rekao dr. Bradarić, kasno popodne u bolnici je zadržan još jedan ročnik te ih je sada ukupno šest. Zadržani su, premda nemaju teške simptome, zbog poslova koje obavljaju u vojsci, naglasio je dr. Bradarić.

Dvojica koja su u bolnicu stigla večeras s istim simptomima još se obrađuju pa se ne zna hoće li biti zadržani, rekao je.

Pročitajte više