Trbuhozborac 2: Kako je Sanader vratio svojeglavu Lutku Suzanu pod svoje okrilje

SVI FILMOVI strave i užasa imaju nastavke. Pa zašto bi onda ova naša trakavica o Trbuhozborcu Sanaderu i svojeglavoj Lutki Suzani bila izuzetak? Dok su prethodne epizode bile obilježene napetim iščekivanjem onog najgoreg, prožete jezovitim šuljanjem i zlokobnim podmetanjima, u najnovijoj epizodi pod (radnim) nazivom Trbuhozborac 2 Ivo i Jadranka sastali su se na ručku.

Uslikani su izdaleka, kroz rupe na ogradi, realistički mutno, s leđa i iz poluprofila, nitko nije znao što se zapravo događa, ali napetost se mogla rezati nožem. Kao u pravom hororu. Kao u Blair Witch Projectu. Stvarnost se ne razlikuje od iluzije i to je ono što nas najviše plaši.

Ivo kuca na vrata - sjekirom

Na kraju - koji to zacijelo nije - ostaje dojam da je Trbuhozborac kao glavni negativac pokazao Lutki Suzani kao lakovjernoj bjegunki tko je pravi šef. Lako je bilo praviti se hrabar i samostalan, sve dok Ivo nije pokucao na vrata. Sjekirom.

Uglavnom, u ovoj epizodi visokobudžetnog serijala koji opisuje bitku jedne političke lutke za samostalnost, Jadranka Kosor imala je priliku pokazati da se emancipirala, ali opet nije uspjela. Nije uspjela čak ni pobrati zasluge za sporazum sa Slovenijom, već joj je Ivo Sanader i to iščupao iz drhtavih ruku. Servirao je HTV-u čak i bavarskog prijatelja Edmunda Stoibera sa zadatkom da skeptične Hrvate podsjeti kako je "Sanader velika ličnost", kako je upravo on "uveo demokraciju u Hrvatsku nakon Tuđmana" i "doveo Hrvatsku pred vrata EU", te da je upravo on svojim taktičkim uzmakom pomogao Hrvatskoj da prekine blokadu pregovora.

Ivo ljubi u oba obraza

Taman kad je Kosor počela uvjeravati naciju,  javnost, političke partnere i naročito svoje ministre da je autentični lider i sasvim autonomna u vođenju Vlade i HDZ-a, dopustila je da joj Sanader kavalirski plati ručak u "Baltazaru" i pred svima udijeli poljubac smrti. U oba obraza. Da vidimo sad plahu Lutku kako će se izvući pred hladnokrvnim (i krvožednim) Trbuhozborcem.

Dugo nije bilo ovakvog destruktivca i manipulatora

Mora se priznati da dugo već u domaćoj politici nije viđen ovakav destruktivac. Ovakav proračunati egoist, hladan manipulator. Valjda još tamo od Ivića Pašalića. Ne samo da je svojoj nasljednici mjesecima sapunao dasku, već ju je sada pozvao na ručak kako bi joj u četiri oka i pred cijelom nacijom pokazao tko je zapravo šef. Nakon što je plasirao priču o tobožnjem dogovoru Šeksa i Vidoševića, ne bi li prisilio Kosor da istakne beznadežnog Andriju Hebranga za predsjedničkog kandidata, nakon što je premijerki iza leđa zivkao ministre, plasirao priče o tome da Kosor daje ostavku i u tajnosti se sastajao s predsjednikom države lobirajući za kandidaturu Milana Bandića, sada je želio prisvojiti i ovu mrvicu zasluga koje Kosor želi preuzeti nakon Slovenije.

Može li se od sva zla birati manje?

I upravo zbog toga, u dijelu političke javnosti već se javljaju glasovi koji žele podržati Kosor. Želi se na taj način poništiti i najmanja mogućnost za povratak Sanadera. Od dva zla bira se manje. Pitaju se može li Kosor uništiti zločinački sustav iznutra. Može li poslužiti za obračun s (barem) dijelom kriminala u stranci i vlasti?

Ako je ikada mogla, nakon ovog ručka teško da će više moći. Da je slomila Darka Milinovića oko umjetne oplodnje, dobila bi naklonost liberalne javnosti. Da je zadržala zasluge oko Slovenije, dobila bi naklonost proeuropskih snaga u Hrvatskoj. Da se riješila Damira Polančeca, pokazala bi da ne trpi laži, podmetanja i sumnje u korupciju i kriminal. Da je odbila Sanaderov poziv na ručak, javnost bi povjerovala da je Lutka počela razmišljati svojom glavom.

Kosor vuče samo poteze koji joj čuvaju leđa

Međutim, nije počela. I teško da će početi. Pojedinac, pa makar on bio premijer i predsjednik stranke, ne može sam razbiti okoštali koruptivni sustav. Jer će ga sustav po kratkom postupku prožvakati i ispljunuti. Ako Kosor dosad nije toga bila svjesna, na ručku je sigurno dobila spasonosne smjernice.

Da se razumijemo, Jadranka Kosor nije nikakav borac za pravdu i poštenje. Njezina bolesna ambicija dogurala ju je ovako daleko i teško je vjerovati da bi bila spremna žrtvovati taj vrhunac u političkoj karijeri kako bi krenula u borbu s vjetrenjačama. Pogotovo onim u koje i sama puše. Za to treba podršku nekog klana, a takvog trenutno nema na vidiku. Stoga će Kosor vući samo one poteze koji joj garantiraju opstanak na dužnosti, bez zamjeranja onima koji joj to mogu oduzeti. 
Ako pritom i povuče neki dobar potez - a na tako nešto još moramo čekati - to neće biti u svrhu općeg dobra, već vlastitog probitka. Možda nije dorasla ovom poslu, ali je svakako dorasla političkom preživljavanju.

A što nas tek čeka u Trbuhozborcu 3?

I stoga, ne treba se zanositi medijskim porukama o tome kako se Kosor osamostalila, kako poziva ministre na red, ne sluša Sanadera i dobiva sve snažniju potporu stranih diplomata. Dovoljan je jedan ručak pa da stvari sjednu na svoje mjesto. Da Trbuhozborac privuče Lutku, izljubi u oba obraza i "čestita" joj na "dobro obavljenom poslu". Pa da Jaca opet bude jača nego ikada. Što nas tek čeka u Trbuhozborcu 3?

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više