Treća žena ušla u hram u Indiji u koji je ženama ulazak bio zabranjen stoljećima

Foto: EPA

TREĆA žena ušla je u hram na jugu Indije u koji je ženama do ovog rujna stoljećima bio zabranjen ulaz. Nakon dva dana nereda, ovo je dodatno razbjesnilo hinduiste koji se sukobljavaju s policijom. 

Hram Sabarimala u Kerali je u centru pozornost još od rujna kada je indijski Vrhovni sud ukinuo zabranu ulaska ženama u dobi od 10 do 50 godina u taj hram.

U hram ušla i treća žena

Ove srijede su prije svitanja dvije žene u četrdesetima u pratnji policije prve ušle u hram nakon presude. Ostale su pod policijskom zaštitom. Sinoć je u hram ušla treća žena, podrijetlom sa Šri Lanke, izvijestila je policija.

"Ima 47 godina i ušla je u hram sinoć. Svjesni smo situacije i sve pratimo", rekao je za AFP policijski službenik Balram Kumar Upadhyay, prenosi Guardian. 

Tisuće prosvjednika, među kojima su i žene, okupile su se ovog tjedna kako bi spriječile žene da ulaze u hram unatoč presudi koja je donesena. Neki su bacali kamenje na policiju i napadali novinarke. 

Konzervativci vjeruju da će žene oskvrnuti hram

Odluka da žene smiju ući u hram naišla je na bijes konzervativnih skupina, među kojima su i mnogi u premijerovoj stranci Bharatiya Janata.

Oni vjeruju da žene koje su u dobi u kojoj mogu imati menstruaciju ne bi smjele ulaziti u hram jer je božanstvo kojemu je hram posvećen, Ayyappa, u celibatu. Vjeruju da bi ga žene koje su u dobi za menstruaciju mogle oskvrnuti.

U nekim hinduističkim zajednicama žene se u reproduktivnoj dobi smatraju nečistima, što je dovelo do raznih ograničenja, a u nekim slučajevima i do potpune zabrane ulaska žena u reproduktivnoj dobi na određena mjesta.

Vlada brani svoju odluku o zaštiti žena koje žele ući u hram, navodeći da je to pitanje građanskih prava.

Sukobi u Indiji oko ulaska žena u hram

U srijedu je došlo do sukoba koji su se nastavili u četvrtak, a izbili su između štovatelja hrama ii aktivista ljevičarskog saveza Kerale. Policija je na koncu bacala suzavac i koristila vodene topove.

U neredima je jedna osoba poginula, a najmanje 15 je ozlijeđeno, od kojih je četvero izbodeno.

Policija je izvijestila da je uhićeno 1369 ljudi te da je situacija danas mirna, ali da se osjete napetosti.

Pročitajte više