Treći Bajićev svjedok protiv Glavaša ipak će biti saslušan u Zagrebu

VRHOVNI SUD odobrio je da se saslušanje trećeg svjedoka o ubojstvima u Osijeku tijekom 1991. i 1992. godine prebaci u Zagreb. Osječka policija navodno raspolaže s jasnim indicijama koje će potvrditi iskaze trećeg svjedoka.

Unatoč ranijem negodovanju Vrhovni sud jučer je ipak odlučio da novi svjedok ubojstva osječkih civila 1991. i 1992. godine, za koje se sumnjiči Branimir Glavaš, svjedoči pred istražnim sucem u Županijskog suda u Zagrebu, a ne kako je ranije najavljeno na Županijskom sudu u Osijeku.

Naime, svjedok je prošli tjedna izrazio spermnost govoriti o svemu, ali je zbog straha tražio izuzeće osječkog suda. Kako tada Vrhovni sud nije odobrio saslušanje izvan Osijeka, ono je odgođeno.

Na temelju Zakona o primjeni statuta međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava Državno odvjetništvo tražilo je da se predistražne radnje provedu u Zagrebu. Suglasnost glavnom državnom odvjetniku jučer je dao zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Branko Hrvatin koji je na godišnjem odmoru.

Nije poznato zašto je Vrhovni sud nakon samo nekoliko dana promijenio stav, a informacije koje su procurile iz njega govore da Državno odvjetništvo ovaj put, kao i u slučaju prvog svjedoka, nije na zadovoljavajući način obrazložilo zašto se istražne radnje trebaju provoditi izvan Osijeka. Sam strah svjedoka, prema regulativi, ne može biti dovoljan. Nakon "dorade" zahtjeva saslušanje je ipak dopušteno u Zagrebu.

Po svemu sudeći, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić želi izbjeći slučaj Fehira čije je svjedočenje završilo u medijima, te pod svaku cijenu identitet trećeg svjedoka, čije bi svjedočenje moglo biti ključno za eventualni kazneni postupak protiv Branimira Glavaša, držati u tajnosti do posljednjeg trenutka.

Navodno u osječkoj policiji raspolažu s jasnim indicijama koje će potvrdi iskaz trećeg svjedoka.

Saslušanje još jednog svjedoka pred zagrebačkim sudom ne znači da će se sudska istraga provoditi u Zagrebu, a ne u Osijeku. Ta odluka donijet će se naknadno, kada se prikupi dovoljno dokaza za pokretanje kaznenog progona protiv određene osobe. Do tada će se voditi istražne radnje protiv nepoznatog počinitelja.

Pročitajte više