Treći dan nasilnih prosvjeda u Pakistanu: Jedan mrtav, dvadesetak ozlijeđenih

JEDNA je osoba poginula, dvadesetak je ozlijeđeno, a prosvjednici su spalili jedan restoran lanca Kentucky Fried Chicken i kinodvorane u pakistanskome gradu Peshawaru u srijedu, trećeg dana nereda izazvanih europskim objavljivanjem spornih karikatura proroka Muhameda, javljaju agencije.

Agencija AFP, pozivajući se na policijske izvore, objavila je da je jedan prosvjednik poginuo, dok je dvadesetak osoba ozlijeđeno u sukobima policije i demonstranata u Peshawaru.

U blizini zapaljenoga KFC-a čula se i pucnjava, a policija je palicama i suzavcem rastjerivala tisuće prosvjednika koji su blokirali jednu od glavnih ulica, prenosi agencija AP. Prosvjednici su također napali sjedište norveške tvrtke za mobilnu telefoniju Telenor, te urede nekoliko banaka.

Stotine afganistanskih izbjeglica pridružile su se prosvjedu u Peshawaru, koji se nalazi na sjeverozapadu zemlje.

Nasilje je izbilo nakon što se šest tisuća prosvjednika okupilo na prometnu raskrižju i uzvikivalo Smrt Danskoj! i Objesimo one koji su nacrtali uvredljive karikature!.

Dok se policija borila protiv nereda u Peshawaru, druge nasilne demonstracije počele su 230 kilometara dalje, u mjestu Tanku gdje se okupilo dvije tisuće ljudi, rekao je predstavnik lokalne policije Attiq Wazir.

Ondje su prosvjednici zapalili trideset trgovina koje prodaju CD-e, DVD-e i video-kasete, rekao je Wazir.

Pročitajte više