Trgovački sud odbio uvesti privremene mjere u ´Croatia Bus´

Zagrebački Trgovački sud kao neosnovan je odbio zahtjev 149 radnika ´Croatia Busa´ za uvođenjem privremene mjere u to poduzeće jer, tvrde u Sudu, ničim nisu dokazali postojanje svojih tražbina.

Skupina radnika ´Croatia Busa´ tražila je od Trgovačkog suda da postavi privremenu upravu u tom poduzeću, da s mjesta člana Uprave smijeni Trpimira Sulića, te da se Leonu, Trpimiru i Velimiru Suliću zabrani raspolaganje i otuđivanje dionica ´Croatia Busa´ dok se ne riješi sudski spor radi utvrđivanja prava vlasništva nad dionicama toga poduzeća.

Privremenu mjeru Sud je mogao uvesti pod uvjetom da se učini vjerojatnim postojanje tražbine, u slučaju opasnosti da se bez takve mjere ne bi moglo osigurati ostvarenje tražbine ili da bi se promijenilo postojeće stanje, te ako je to potrebno da bi se spriječilo nasilje ili nastanak nenadoknadive štete.

Trgovački je sud, međutim, utvrdio da podnositelji zahtjeva nisu učinili vjerojatnim postojanje tražbine, što je osnovni uvjet za određivanje privremene mjere, te je stoga njihov zahtjev odbio.

Nezadovoljni radnici u zahtjevu tvrde da su vlasnici dionica ´Croatia Busa´, te da im je to utvrđeno evidencijom Hrvatskog fonda za privatizaciju, kao i da su vlasnici dionica stečenih dokapitalizacijom poduzeća.

Napominju da u parničnom postupku žele utvrditi ništavost upisa trojice Sulića u knjigu dionica i sudskom odlukom ostvariti svoja dioničarska prava, jer su, tvrde, Sulići dionice stekli brojnim i kontinuiranim nezakonitim pravnim poslovima.

Također ističu da je Leonu Suliću, kao direktoru poduzeća, u veljači prošle godine zabranjeno obavljanje dužnosti člana Uprave i zabranjen ulazak u krug poduzeća.

No, dodaju, on je ´preko veza´ u Nadzornom odboru na mjesto svojega zamjenika u Upravi postavio sina Trpimira koji je dozvolio ocu ulazak u poduzeće.

Suliće optužuju da konstantno nanose štetu ´Croatia Busu´ iznošenjem gotovinskog novca u milijunskim iznosima uplatom na privatne račune u zemlji i inozemstvu, te da pritom opterećuju i otuđuju imovinu poduzeća.

Skupina od četrdesetak nezadovoljnih radnika, kojima su Sulići u međuvremenu podijelili otkaze, blokira ulaz u tvrtku od početka studenoga.

U odgovoru na zahtjev radnika, Sulići tvrde da radnici nisu ničim dokazali vjerojatnost svoje tražbine. Ističu da su zakonito stekli dionice poduzeća, te niječu optužbe za nezakonito otuđivanje imovine ´Croatia Busa´.

Pročitajte više