Trgovine će i po novom zakonu raditi nedjeljom

IAKO će se novi Zakon o trgovini donijeti tek u veljači, već sada poznato je koji prijedlog ima najveće šanse zaživjeti u praksi. Prema informacijama do kojih su došli mediji sve trgovine moći će raditi svake nedjelje od 7-12 sati, a jedino će dežurne ljekarne i benzinske crpke moći raditi cijeli dan.

Prema tom prijedlogu rad u ljetnim mjesecima posebno bi se regulirao, pa bi trgovine ljeti i u prosincu radile do 22 sata.

Drugi prijedlog dozvolio bi rad samo trgovinama za nužnu opskrbu te obiteljskim trgovinama, no taj je prijedlog naišao na neodobravanje HUP-a jer bi veliki trgovci tada bili na gubitku.

No, s prijedlogom da svi mogu raditi nedjeljom slažu se i predstavnici velikih trgovačkih lanaca, prema kojima bi radno vrijeme ipak trebalo produžiti do 14 sati, a čak su i predložili da se umjesto nedjeljom ujutro radi nedjeljom popodne.

“Popodnevna bi kupnja ljudima nudila mogućnost odlaska na nedjeljnu misu, što je bio je jedan od razloga zbog kojih se Crkva zalagala za svoj prijedlog regulacije nedjeljnog rada.” - mišljenje je uprave Getroa, prenosi Jutarnji list.

Iz Hrvatske gospodarske komore poručuju kako pomicanja vremena s 12 na 13 ili 14 sati neće biti, jer time cijeli prijedlog gubi smisao, iako su predstavnici gotovo svih trgovačkih lanaca za to da se radno vrijeme produži za sat ili dva.

I predsjednik Ceha trgovine u Hrvatskoj smatra kako bi prijedlog, da se dozvoli rad trgovinama od 7-12 sati, bio prihvatljiv svima.

No, naravno protiv bilo kakvog rada nedjeljom i dalje je Crkva, koja se udružila sa Sindikatom trgovine Hrvatske i osnovala Savez za neradnu nedjelju.

Pročitajte više