Trgovinski rat SAD-a i Brazila rezultirao rekordnom cijenom soka od naranče

NAKON nekoliko dana uzastopnog rasta, cijena soka od naranče danas je dosegla rekordnu cijenu na svjetskom tržištu. Trenutno je za jednu funtu soka potrebno izdvojiti 2,12 dolara, što predstavlja povećanje cijene od 25 posto od početka godine.

Glavni razlog takvog rasta cijene proizlazi iz svojevrsnog trgovinskog rata između SAD-a i Brazila, odnosno zabrinutosti oko zdravstvene sigurnosti naranči koje dolaze iz Brazila, koji je najveći svjetski proizvođač narančinog soka.

Zabrana prodaje soka u kojem postoje tragovi pesticida

Naime, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) objavila da je u uvoznom soku iz Brazila pronašla karbendazim, vrstu pesticida protiv plijesni koje rastu na drvu naranče. Karbendazim je u SAD-u zabranjen, ali se u Brazilu koristi legalno, objašnjava BBC.

"Konzumacija karbendazima u minornim količinama ne donosi opasnost za zdravlje", objavila je FDA u izvješću. Međutim, najavili su i kako će svaki sok za kojeg ze procijeni da predstavlja zdravstvenu opasnost biti uklonjen s polica. "Osim toga, onemogućit ćemo uvoz svake pošiljke soka koja bude pozitivna na karbendazim", jasno su poručili iz FDA-a.

Hladno vrijeme uništilo naranče na Floridi


Ulagači su to protumačili kao razlog da upale alarm, zbog straha da postoji opravdana mogućnost da na tržištu dođe do nestašice. Na Brazil, naime, otpada više od polovice svjetske proizvodnje narančinog soka. Međutim, pravi razlog "trgovinskog rata", ali i pojačanog straha o nestašici, leži i u činjenici da bi hladno vrijeme na Floridi dodatno moglo smanjiti ponudu.

SAD je drugi najveći proizvođač narančinog soka, a većina proizvodnje koncentrirana je na Floridi. Nekoliko noći Florida je bila suočena s temperaturama ispod nule, što je dovelo do stvaranja leda u narančama, a samim time i uništenja voća.

SAD namjerno diže cijenu soka zbog manje mogućnosti ponude?

Je li SAD propitivanjem ispravnosti soka iz Brazila samo želio zaštiti vlastite interese, umjetno stvarajući veću cijenu soka zbog slabije mogućnosti ponude, ili su njihove opaske na mjestu, trenutno je nemoguće definitivno ocijeniti. U svakom slučaju, svjetsko tržište narančinog soka očekuje turbulentni period. Mi se samo možemo nadati da će dolinu Neretve nepogode i nametnici ove godine zaobići.

Pročitajte više