TRI AMERIČKA I TRI FRANCUSKA FILMA NATJEČU SE ZA GRAND PRIX FESTIVALA U CANNESU

Tri američka filma natjecat će se s tri francuska i još 12 međunarodnih produkcija za Zlatnu palmu na 57. filmskom festivalu u Cannesu, koji se održava od 12. do 23 svibnja, izjavio je u srijedu umjetnički direktor festivala Thierry Fremaux u Parizu.

Među američkim filmovima u službenom programu bit će "The Ladykillers" braće Joela i Ethana Coena, remake britanske klasične komedije, te "Fahrenheit 9/11" Michaela Moorea, o terorističkim napadima na SAD iz 2001. godine.

Bosanski redatelj Emir Kusturica, nekadašnji dobitnik Zlatne palme, ponovno se natječe u Cannesu s filmom "Život je čudo", kao i Wong Kar-Wai iz Kine s filmom "2046".

Pored ovih poznatih imena, službeni program canneskog festivala uključuje 12 redatelja koji će se prvi put natjecati za Zlatnu palmu.

Među njima su 28-godišnji Hans Weingartner s djelom "Sretni dani su prošli", prvi njemački film u službenom programu od 1993. godine, te Apichatpong Weerasethakul, čija je "Tropska bolest" prvi film iz Tajlanda koji će se natjecati za festivalsku nagradu.

Popis od 18 kandidata uključuje dva animirana filma, među kojima svjetsku premijeru "Shreka 2" te "Nevinost" Oshiija Mamorua iz Japana.

(Hina) xbnš ydj

Pročitajte više