Tri dana prije krvavog pohoda bio s ubojicom: Bio je nasmijan, gledali smo Hajduk

Foto: Facebook

ŠIBENIK je danas proglasio Dan žalosti zbog četverostrukog ubojstva koje se na području tog grada i Vodica dogodilo protekli vikend. 

Šibenska policija jučer je na konferenciji za medije objavila detalje.

Podsjetimo, u Vodicama je u subotu ubijen 47-godišnji šibenski poduzetnik Tedi Slamić, a u Šibeniku su ubijeni 42-godišnji poduzetnik Toni Šparada, 62-godišnja stečajna upraviteljica Radojka Danek i njezin 63-godišnji suprug.

Osumnjičeni 57-godišnji ubojica Branko Koloper, vlasnik pekarskog lanca Matkol, pronađen mrtav je pored automobila u vodičkom zaleđu.

> Ubojica iz Šibenika prije ubojstava poslao mail sudu. U žrtve ispucao 37 metaka

Tri dana prije krvavog pohoda bio s prijateljem: "Ne vjerujem da je imao plan, pa trebali smo ići na lignje i ribe"

Koloper se svega tri dana prije krvavog pohoda družio s bliskim prijateljem Z.Š. koji je taj susret prepričao Slobodnoj Dalmaciji.

"Došao je tu kod mene u srijedu. Proveli smo cijeli dan zajedno. Šetali, sjedili, pričali, pogledali na TV-u derbi Dinama i Hajduka. Na kraju je nasmijan otišao doma. Da bi nešto tako počinio ničim se nije dalo naslutiti", kazao je Koloperov prijatelj pa ga opisao kao dobru osobu koja je uvijek spremna pomoći:

"Sada vidim da ga svi znaju, novinari o njemu pišu svašta, pun ga je Facebook. Nije situacija za puno govoriti, neka se sve slegne. Četiri obitelji su zavijene u crno, puno je djece ostalo bez jednog ili oba roditelja", dodao je.

"Malo je govorio o propalom biznisu"

Z.Š. kaže da su on i Koloper često bili skupa, ali da mu nikad nije puno govorio o svom biznisu. 

"Puno ih sada tvrdi da je on imao skovan plan u svojoj glavi za ove likvidacije. Pa da je imao, ne bismo za ovaj tjedan bili čvrsto dogovorili da pođemo na lignje i ribe. Zato je malo prije svega ovoga kupio udicu i blinker. Baš tada kada je bio kod mene, otišli smo i do jedne lijepe uvale i sebi rekli da se tamo moramo vratiti ovog ljeta na kupanje i ribu. Zato vam i kažem da nikakav obračun ni osvetu nije imao prethodno isplaniranu. Ne znam što mu je puklo u glavi", pita se Koloperov bliski prijatelj.

"Dotukao ga je novi pokušaj i propali biznis. Otvorio je brzu hranu s dostavom, a onda je došla korona"

Nadalje navodi da je Branka Kolopera propast Matkola načela, ali da ga je dotukao propali pokušaj s novom tvrtkom i biznisom.

"Osnovao ju je malo prije izbijanja pandemije i nazvao Vidici. Trebao je krenuti raditi s brzom hranom, imati dostavu. On je čovjek koji je znao tu struku, imao jednu od najboljih pekara, suvremene strojeve... Na to je došla korona i satrala ga, jer nije mogao pokrenuti posao. A da je uspio, malo-pomalo krenuo bi naprijed, vraćao dugove", govori Z.Š.

Šibenski odvjetnik koji je poznavao ubojicu: Povod nije bio procjena imovine

Kolopera je poznavao i šibenski odvjetnik Ivan Rude. On odbacuje špekulacije da je povod za krvavi pohod bio procjena imovine. 

"Tu nije zapelo ništa. Ja sam iščitao zapisnik po kojemu je Koloper predložio da se ide na vještačenje i to su mu sud i banka prihvatili. Bio se žalio na cijenu, iako početna cijena i nije važna. Sve i da staviš da je nešto 10 kuna, na dražbi cijena može otići i do dvije tisuće, jer limita nema. Ali, ako nešto ne vrijedi, cijena može biti i puno manja od početne. Bitan je, znači, interes tržišta", objašnjava za Slobodnu Rude.

Sutkinja kod koje je ubojica bio na ročištu tri dana prije ubojstva: Nije bio uzrujan, samo je kasnio

Da ništa nije upućivalo na krvavi pohod uvjerena je i Ardena Bajlo, sutkinja na Trgovačkom sudu u Zadru koja je od 2018. vodila stečaj nad Koloperovom tvrtkom Matkol. 

"Strašno, ništa nije upućivalo na to. Nije bilo tenzija. Što se moglo dogoditi, ne znam", kaže Bajlo za Slobodnu pa dodaje:

"Nije došao na ročište uzrujan kako se navodilo, već je kasnio. Uredno se legitimirao na ulazu i na ročištu je bio krajnje razuman. Nije bilo prijepora niti trzavica. Inače je bila riječ o vrlo razumnom čovjeku. Suradnja u sudnici je bila jako dobra, on bi nešto predlagao i to se prihvaćalo ili ne. Zato i mislim da se nešto moralo dogoditi u ta tri dana."

Sudu poslao mail na dan ubojstva

Večernji list piše da je Branko Koloper poslao zahtjev zadarskom sudu za poništenjem stečajnog postupka u 10 sati, točno u vrijeme za kada je zakazao sastanak u skladištu u Šibeniku i potom počinio ubojstva.

"Tražio je u mailu od predsjednika trgovačkog suda u Zadru da poništi stečajni postupak protiv njegove tvrtke!? U dopisu se žalio na stečajni postupke i stečajnu upraviteljicu da mu prodaje tvrtku u bescjenje", kazao je jedan od inspektora i dodao da je Koloperovih dopisa bilo puno.

"Ovo je neslužbena informacija, no mi imamo podatak da se sudu obratio i odmah poslije stečajnog postupka u srijedu 27. 1.", kazao je izvor za Večernji. No sa suda tvrde drugačije.

"Branko Koloper poslao je mail ovom sudu i to uredu predsjednika, ali ne dan ili dva prije krvoprolića kako to 'precizno' navodi policijski inspektor, već je to učinio u subotu, 30. siječnja 2021. oko 10 sati. U mailu nije bilo ni prijetnji, niti bilo kakve naznake da bi se moglo dogoditi ovakvo krvoproliće. Radi se o uobičajenom podnesku, kakvih je u stečajnim postupcima na stotine", odgovorili su s Trgovačkog suda.

Kronologija ubojstava

"Dat ću vam kronologiju cijelog slučaja. U subotu u 12:56 smo zaprimili dojavu da je u Vodicama u Mercedesu šibenskih registracija pored ceste pronađen mrtav muškarac. Utvrđeno je da se radi o pucnjavi i 47-godišnjaku s više prostrjelnih rana na tijelu. U 13:23 policija je od Hitne pomoći zaprimila dojavu o pronalasku još tri mrtve osobe, dva muškarca i žene, u objektu u industrijskoj zoni Ražine. Očevidom je utvrđeno da se radi o 42-godišnjaku, 62-godišnjaku i 61-godišnjakinji, za koje je potvrđeno da su umrli nasilnom smrću te da su imali prostrjelne rane.

Za počiniteljem je raspisana tjeralica. Obaviještena je javnost da se potražuje automobil Škoda Karoq sive boje i registarske oznake ŠI-959-HF. Uspostavljene su kontrolne točke. Za vrijeme očevida u 18:22 dobili smo dojavu da je na području Vodica viđeno traženo vozilo. Dojava je bila od građana i moram zahvaliti građanima na pomoći.

U vozilu je bilo mrtvo tijelo osumnjičenog 57-godišnjaka.

Utvrdili smo da je koristio automatsko oružje kalibra 7.62, kinesku verziju kalašnjikova. Nešto prije 11 sati je ubio troje ljudi na području Grada Šibenika u Ražinama, nakon čega se autom ubijenog 62-godišnjaka zaputio prema Vodicama. Dolaskom u Vodice parkirao je ispred trgovine oštećenog 47-godišnjaka. Kad se oštećeni nalazio u svom osobnom autom, odnosno kad je ušao u vozilo u namjeri odlaska, ispalio je hice u njega iz istog oružja. Onda je krenuo Škodom prema izlazu iz Vodica i otprilike 2 kilometra od parkinga trgovačkog centra skrenuo na makadamski put, izašao iz auta i iz istog oružja oduzeo si život.

Osim tog oružja, utvrdili smo, posjedovao je pištolj, zračnu pušku s optikom i 302 komada streljiva. Sumnja se da su upravo kalašnjikovom počinjena sva četiri ubojstva i samoubojstvo, ali to tek treba utvrditi vještačenjima", rekao je Ivica Kostanić.

"Počinitelj je kalašnjikov nabavio i posjedovao ilegalno. Istražujemo kako", dodao je.

Ispucao 37 metaka

U skladištu u Ražinama gdje su ubijeni stečajna upraviteljica Kolperove tvrtke Matkol u stečaju Radojka Danek i njezin suprug, koji je prema svemu sudeći bio kolateralna žrtva, te Toni Šparada, vlasnik tvrtke Sabirač koja se trebala useliti u prostore Koloperove tvrtke, ispaljeno je 16 komada streljiva, dok je u Mercedes Tedija Slamića, vlasnika Djela, ispalio ukupno 21 metak, iznijela je policija na presici.

Načelnik Policijske uprave Ivica Kostanić dao je kronologiju postupanja policije.

Motiv ubojstva

"Pregledom dokumentacije i razgovorima utvrdili smo kako je motiv za zločin poslovni odnos između osumnjičenog i oštećenih vezano za stečajni postupak nad tvrtkom osumnjičenog i novčani iznos za koji su ili bi trebale biti prodane nekretnine i pokretnine osumnjičenikove tvrtke u stečajnom postupku", rekao je Kostanić.

Kriminalističko istraživanje nastavlja se u dijelu utvrđivanja poslovnih odnosa i sudskog postupka na Trgovačkom sudu u Zadru.

"To su sve kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, znate da se tu treba proučiti opsežna dokumentacija i shodno tome što utvrdimo, mogli bismo u potpunosti znati objasniti motiv počinjenja, ali je činjenica da se tu radilo o poslovnom odnosu i posljedicama vezano za situacije oko tog poslovnog odnosa", rekao je Kostanić.

Je li postojala neka najava da će ubojica to napraviti?

"Uzeli smo dokumentaciju koja se odnosi na stečajni postupak i to se proučava i u kontaktu smo s Trgovačkim sudom. Ali da se ičim pokazivalo da bi moglo doći do ovoga, ne. Nije bilo oproštajnog pisma", odgovorio je načelnik.

"Građanin je informaciju o autu dojavio na 112", rekao je.

"Radilo se o poslovnom sastanku koji je dogovoren u tom skladištu i trebao je biti odigran između četiri osobe - tri ubijene i ubojice. A u Vodicama je došao ispred trgovačkog centra i čekao."

Što je sve pronađeno od oružja?

"Na mjestima ubojstva kod skladišta na Ražinama smo našli 16 čahura automatskog oružja, a u automobilu 47-godišnjaka 21 čahuru.

U vozilu osobe za koju pretpostavljamo da je ubio našli smo pištolj CZ i 125 komada streljiva, prigušivač za automatsku pušku i nož u futroli.

U Škodi smo našli automatsku puška s 28 komada streljiva, i lovačka patrona. U jednoj njegovoj kući je nađeno streljivo za pištolj, zračna puška s optikom, streljivo za lovačku pušku... U drugoj kući nađena je stečajna dokumentacija koja je izuzeta", rečeno je na presici.

Sve oružje koje je posjedovao je bio ilegalno

"Sve oružje je bio nelegalno iako je on bio lovac, ali to oružje mu je ranije bilo oduzeto vezano za jedan postupak, nasilje u obitelji, odnosno prema bivšoj supruzi. To oružje mu je oduzeto 2009., a 2014. mu je vraćeno nakon rehabilitacije. No, 2018., 10. rujna, oružje mu je opet oduzeto zbog prijetnji jednoj osobi. Iako tada nisu utvrđeni elementi prijetnje, kad je policija ušla u kuću našli su da je oružje čuvao nesukladno zakonu. I podnijeli smo prekršajni prijedlog i taj postupak je bio u tijeku", pojasnio je načelnik.

"Ta prijava za prijetnju nema veze s ovim događajem, radilo se o međususjedskim odnosima."

Kostanić je otkrio i da se ubojstvo na Ražinama dogodio sat vremena nakon što je počeo sastanak u skladištu.

Svoj krvavi pohod ubojica Branko Koloper je počeo u subotu u predgrađu Šibenika. Parkirao je svoje vozilo i u skladištu na Ražinama ubio stečajnu upraviteljicu Radojku Danek, njezinog muža Marija i Tonija Šparadu.

Nakon toga se zaputio u Vodice. Po dolasku je ušao u trgovinu Djelo i raspitao se gdje se nalazi vlasnik lanca. Otišao je u automobil i čekao. Nakon pola sata došao je poduzetnik. Ubojica je izašao iz automobila i s nekoliko hitaca ga usmrtio u vozilu.

Satima je trajala policijska potjera za Brankom Koloperom, da bi ga konačno oko 18 sati pronašli koji kilometar od Vodica pored magistrale koja vodi prema Pirovcu, na bijelom putu koji vodi u lovište. Pronađen je pored svog auta mrtav. Ubio se automatskim oružjem, priopćio je DORH.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz masakr u Vodicama i Šibeniku instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ubojstvo šibenik

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više