Tri hrvatske firme u zadnjih 10 dana postigle svjetski uspjeh. Imaju nešto zajedničko

Foto: FaH/Facebook/Net Car Show

TRI hrvatske tvrtke, Rimac Automobili, Nanobit i Infinum, ostvarile su svjetski uspjeh - i to u posljednjih deset dana. Dvije od te tri tvrtke otkrile su zaista impresivne, svjetski relevantne vijesti u četvrtak. 

Britanski Car Magazine tako je jučer ekskluzivno izvijestio da se Rimac Automobili spremaju preuzeti brend prestižnih hiperautomobila Bugatti od njegovog vlasnika Volkswagen grupe i to preko Porschea, tvrtke koja u Rimac Automobilima već posjeduje vlasnički udio veći od 15%.

Tri svjetske vijesti o našim poduzetnicima

Vlasnik Porschea je pak Volkswagen grupa, čime se dovršava puni krug između ova četiri brenda, odnosno tvrtke. Naime, Porsche će, prema Car Magazineu, prepustiti tvrtki Mate Rimca Bugatti u zamjenu za veći udio Volkswagena u Rimac Automobilima.

>>Car Magazine: Rimac se sprema preuzeti Bugatti

Zanimljivo, upravo s Porscheom u ozbiljnu suradnju ulazi i hrvatska IT tvrtka Infinum, osnivanjem zajedničke tvrtke Porsche Digital Croatia za dizajn i razvoj softvera, umjetnu inteligenciju i strojno učenje, u koju će Porsche uložiti 10 milijuna eura. 

>>Porsche otvara centar u Zagrebu: Tražili smo lokaciju, na kraju smo odabrali Hrvatsku

A Porsche je 2018. godine kupio udio od 10% u vlasništvu Rimac Automobila, da bi godinu dana kasnije kupio je još 5,5%. Time se Porsche našao u dobrom društvu jer su među investitorima u Rimac Automobile i Hyundai, Jaguar, Koenigsegg i Magna. Zasad nije poznato za koliko bi se udio Porschea, odnosno Volkswagena, u Rimac Automobilima povećao ovim dogovorom, ali Car Magazine vrijednost Bugattija u uvjetima pada na globalnim tržištima procjenjuje na oko 500 milijuna eura. Što se Rimac Automobila tiče, britanski časopis navodi kako prema tržišnoj procjeni vrijedi više od 500 milijuna funti, iako će taj iznos biti definitivno utvrđen tek nakon inicijalne javne ponude dionica.

Druga naša tvrtka koja je jučer objavila izuzetan uspjeh je Nanobit, tvrtka koja je 2008. osnovana kao tech startup posvećen kreiranju mobilnih gaming aplikacija. Nju je upravo odlučila kupiti švedska Stillfront grupa, jedna od vodećih svjetskih gaming kompanija u free-to-play segmentu.

>>Švedski gaming gigant preuzeo Nanobit za gotovo milijardu kuna

Švedski gaming gigant Stillfront kupuje Nanobit za gotovo milijardu kuna

Transakcija će biti provedena u dvije tranše, pri čemu će Stillfront najprije kupiti 78% udjela za 100 milijuna dolara. Nakon dvije godine Stillfront će kupiti ostatak udjela u Nanobitu. Ukupan iznos koji će Stillfront platiti na kraju transakcije bit će do 148 milijuna dolara, prilagođeno za stanje gotovine, objavili su iz Nanobita - gotovo milijardu kuna, drugim riječima.

Taj je startup u desetak godina dogurao do 125 visoko obrazovanih zaposlenika, igrama koje su na tržištu prisutne u više od 150 zemalja svijeta i koje su ukupno preuzete više od 145 milijuna puta, a na mjesečnoj razini ih igra preko 10 milijuna aktivnih igrača sa svih kontinenata svijeta.

Samo u ovoj godini Nanobit je lokalizirao svoje igre na čak šest novih jezika, i to na njemački, francuski, španjolski, talijanski, ruski i japanski, uz standardni engleski jezik, čime su se probili na više od 15 novih tržišta.

"Industrija mobilnih igara brzo raste i sve se više globalizira, a ako želimo ostati broj 1, moramo ići naprijed. Pridruživanjem Stillfront grupi Nanobit dobiva dodatni zamah koji će nam omogućiti nastavak rasta, razvoj novih ambicioznih planova i projekata. Sasvim je prirodno, s obzirom na to da smo u poziciji da možemo birati strateškog partnera, da odaberemo onog koji se uklapa u našu kulturu i dugoročnu viziju. Sve one kvalitete koje njegujemo interno - poduzetnički duh, samostalnost i inovativnost - vidjeli smo upravo u vodstvu Stillfront grupe. Veselimo se suradnji s ostalim uspješnim studijima u sastavu Stillfronta, što će dodatno ubrzati razvoj i Nanobita i Stillfront grupe, a naši zaposlenici će imati priliku surađivati s najboljima iz svijeta", izjavili su ovom prigodom osnivači tvrtke Alan Sumina i Zoran Vučinić.

 

Over 10 million active users worldwide enjoy playing our super-fun games. Our vibrant community of players is growing by the minute across the globe. Join millions currently playing! 🎮 #PutExtraIntoOrdinary

Objavljuje NANOBITUtorak, 8. rujna 2020.

 

Nanobit će nastaviti poslovati kao i do sada, ali u vlasništvu Stillfront grupe. Sjedište ostaje u Zagrebu, a kompanija će i u budućnosti nastaviti ostvarivati ambiciozne razvojne planove.

"Preuzimanjem talentiranog tima u Nanobitu, Stillfront se širi u žanr narativnih lifestyle igara, čime dodatno jača svoj portfelj igara i povećava doseg kod gaming publike. Alan i Zoran su u proteklih 12 godina zajedno sa svojim timom u Nanobitu izgradili impresivan gaming studio s čvrstom nišom u uzbudljivom žanru lifestyle igara, a mi se veselimo što ćemo zajedno s njima raditi na tome da podignemo kompaniju na višu razinu. Osnovni portfelj igara ostvario je impresivan rast tijekom prošle godine, a vidimo i snažan potencijal rasta u budućnosti, uključujući i obećavajuće nove igre koje su u razvoju", rekao je Jörgen Larsson, CEO Stillfronta.

Infinum s Porscheom pokreće zajedničku tvrtku u Hrvatskoj

Infinum je pak svoje pokretanje zajedničke tvrtke, odnosno ulaganje Porschea objavio prije točno deset dana.

Infinum je jedna od vodećih hrvatskih međunarodno prepoznatih tvrtki koja se od osnivanja 2005. godine bavi dizajnom i razvojem softvera, a nova tvrtka s Porsche Digitalom bit će razvojni centar za digitalne tehnologije.

"Tvrtka s radom kreće krajem rujna, nalazit će se u zagrebačkoj Strojarskoj ulici, a u iduće tri godine planiramo zaposliti 100 stručnjaka koji će razvijati i dizajnirati softver, umjetnu inteligenciju, odnosno proizvode i usluge koji unapređuju digitalni ekosustav", istaknuo je na predstavljanju predsjednik Uprave i jedan od osnivača Infinuma Tomislav Car. Nova kompanija traži inženjere, dizajnere, programere i slična zanimanja.

>>Tehnologija im je pomogla da žive u Hrvatskoj, a rade po svijetu. Sad vraćaju društvu

Sjedište kompanije je u Zagrebu, u Strojarskoj ulici. Tu će djelovati razvojni centar za digitalne tehnologije koje se koriste u Porscheu, a u novoj se tvrtki nadaju sličnim poslovima i u ostatku Volkswagen grupe, čiji je Porsche dio. Zaposlenici tvrtke Porsche Digital Croatia, istaknuo je Kapraljević, razvijat će široku paletu proizvoda, od kojih će neki biti okrenuti poboljšanju procesa i kvalitete unutar Porschea, a drugi prema krajnjim kupcima. Tu se, kazao je Kapraljević, posebno izdvaja e-trgovina, koju u Porscheu žele dalje razvijati, kao i istraživanje i razvoj. 

"Radit ćemo softverska rješenja za Porsche, a naša će se digitalna rješenja koristiti globalno", poručio je Kapraljević u razgovoru za Index. 

Have you heard the news today? PORSCHE Digital GmbH and we are teaming up! To announce the news of our joint venture,...

Objavljuje InfinumUtorak, 8. rujna 2020.

Rimac svojom tehnologijom opskrbljuje 15 svjetskih tvrtki

Što se Rimac Automobila tiče, neslužbeni izvori na koje se poziva Car Magazine tvrde da su izvršni direktori Volkswagena odobrili ovu transakciju prošlog tjedna te da se još čeka finalno odobrenje nadzornog odbora.

Motiv Volkswagen grupe za ovaj potez navodno je taj što ne žele više trošiti novac i ljudske resurse na takozvane hobi-brendove koje je kupio prošli direktor Ferdinand Piech, odnosno dobro poznate brendove poput Bentleyja i Lamborghinija. Umjesto toga, posvetit će sve svoje investicije u budućnost automoto-prijevoza: elektrifikaciju, digitalizaciju i autonomnu vožnju.

Kad su novinari Car Magazinea ranije ove godine posjetili Rimac Automobile, osnivač kompanije nabrojao je 15 kompanija koje koriste Rimčeve tehnologije. Nije loše za kompaniju koja je pokrenuta 2009. godine, a sada zapošljava više od 600 ljudi specijaliziranih za elektromobilnost, razvoj baterija i elektroniku visokih performansi, navodi Car Magazine. Neke od tvrtki koje Rimac Automobili opskrbljuje su Aston Martin, Koenigsegg i Hyundai.

We’re spending this weekend testing on the track. Who’s with us?

Objavljuje Rimac AutomobiliPetak, 11. rujna 2020.

Glavne prednosti Rimac Automobila su visoko učinkovite baterije, razvoj e-motora te inovacija na području autonomne vožnje, povezivosti i infotainmenta, piše Car Magazine te navodi kako Rimac zovu europskom Teslom, ali i napominje da je Tesla Elona Muska u posljednje tri godine proizvela više od 600 tisuća primjeraka Modela 3 i Y, a Hrvati su napravili tek nekolicinu električnih hiperautomobila. Prvi je bio Concept One, koji je predstavljen 2011. godine, a proizvedeno je tek osam primjeraka. Posljednji je, piše Car Magazine, fantastični coupe C-Two s 1914 konjskih snaga, koji tek treba ići u proizvodnju.

"Naše ključne prednosti su visoka gustoća snage i najviša gustoća energije. Ako trebate puno snage u što je moguće manje prostora, doći ćete k nama", rekao je ranije Rimac za Car Magazine.

Mate Rimac tvrtku pokrenuo 2009. iz garaže

Mate Rimac se, podsjetimo, električnim automobilima počeo baviti 2009. godine. Krenuo je iz garaže, a niti deset godina kasnije njegova kompanija ima preko 400 zaposlenih iz cijelog svijeta, a jedan od investitora mu je Porsche.

U priču s električnim automobilima Rimac je krenuo preradom starog BMW-a u električni automobil kojim je želio - i uspio - pobjeđivati benzinske konkurente.

Već 2011. godine njegov prvi superautomobil Concept_One imao je svjetsku premijeru na najvećem svjetskom sajmu automobila u Frankfurtu. Concept_One postaje najbrži električni automobil na svijetu, 

Rimac je pokazao da je to što rade u Svetoj Nedelji zaista ozbiljno, što je privuklo i investitore. Tijekom 2014. godine u Rimac Automobile ušla su tri inozemna investitora i, prema nekim procjenama, kompanija je već tada vrijedila oko 500 milijuna kuna. 2018. godine na sajmu u Ženevi Rimac je predstavio svoj novi električni hiperautomobil C_Two. Potvrda da Rimac Automobili zaista imaju budućnost stigla je u lipnju 2018. objavom da je Porsche odlučio preuzeti 10 posto kompanije iz Svete Nedelje, koja je 2020. počela ostvarivati i dobit. 

Usto, i Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation, koji su dio Hyundai Motor Grupe, zajedno su uložili 600 milijuna kuna (80 milijuna eura) u tvrtku Rimac Automobili sredinom 2019 godine. Hyundai Motor ulaže 474 milijuna kuna (64 milijuna eura), a Kia Motors ulaže 126 milijuna kuna (16 milijuna eura). 

Tri mlade high-tech tvrtke koje su uspjele unatoč svim preprekama u Hrvatskoj

Što ove tri tvrtke imaju zajedničko? Sve tri su relativno mlade tvrtke koje su osnovane kao startupi: Infinum je osnovan 2005., Nanobit 2008., a Rimac Automobili 2009. Sve tri se u svom poslovanju ulaze u domenu tzv. nove ekonomije i bave se visokim tehnologijama koje su ključne na tržištu sutrašnjice - IT-jem, dizajnom softvera i razvojem električnih automobilskih baterija i motora, kao i samih automobila. 

I možda najvažnije, sve tri su svojom vizijom, profesionalnošću, ispravnom poslovnom strategijom i vrhunskom razinom proizvoda koje razvijaju uvjerili neke od vodećih svjetskih tvrtki da ulože u njih. Kao takve, stoje u jasnom kontrastu s onim što bismo mogli nazvati tradicionalnom hrvatskom ekonomijom - onom koja seže iz vremena bivše Jugoslavije i koja je i u pogledu tehnologije, menadžmenta i korporativne strategije uglavnom ostala u tom vremenu, bilo da je još uvijek u državnom ili u privatnom vlasništvu.

Dvije suštinski suprostavljene vizije hrvatske ekonomije

Stoga je paralela koju je ovih dana povukao zastupnik Radničke fronte  David Bilić u zagrebačkoj gradskoj skupštini, između "gubitaša" Rimac Automobila i brodogradilišta Uljanik posebno ironična. Nažalost, ono što je Bilić naglas izgovorio puno ljudi, pa i onih na stvarnim pozicijama moći, zaista i misli.

>> Zastupnik Radničke fronte: Kako Mate Rimac nije gubitaš, a Uljanik jest?

Uljanik, čije su dvije tvrtke završile u stečaju i likvidaciji, a treća sad pokušava ponovo oživjeti proizvodnju, godinama je gomilao gubitke zbog otkazivanja narudžbi, sa skandolaznim kašnjenjima u isporuci brodova, oslanjajući se sve vrijeme na državne subvencije i kreditna jamstva kako bi opstao. Radnu atmosferu u pulskom škveru bivši radnik je prije dvije godine za Index zorno opisao, a taj se opis najbolje može sažeti na sljedeći način: "Tamo je svejedno radiš li ili ležiš". 

>> Bivši radnik Uljanika za Index: Tamo je svejedno radiš li ili ležiš

Tvrtka od čije kupnje je kineski investitor odustao nakon što je delegacija u posjetu pulskom škveru navodno rekla domaćinima da je stekla dojam da je "u muzeju brodogradnje". Rimac je, s druge strane, tvrtka u koju ulažu Porsche i Hyundai. 

Ukratko, radi se o dvije fundamentalno suprotstavljene vizije: one prema kojoj su jedino bitna čuvena "radna mjesta" i "strateški" značaj (koji je često paravan za multimilijunsku korupciju) bez obzira na produktivnost, rast i profitabilnost tvrtke koja ta radna mjesta osigurava, i one koja je okrenuta proboju na domaćem i svjetskom tržištu, a ne životarenju i zaostajanju za konkurencijom.

Stoga uspjeh Rimca, Nanobita i Infinuma može biti optimistična, ali trezvena lekcija: da poduzetništvo i u Hrvatskoj, unatoč svim preprekama koje objektivno ima u visoko birokratiziranoj zemlji te porezima, nametima i regulacijama neodrživo opterećenoj ekonomiji, može ostvariti svjetski rezultat, pod uvjetom da se bave nečim što je zanimljivo i atraktivno na globalnom tržištu. I da ne stoje na mjestu. 

Pročitajte više