Tri iračke islamističke skupine demantirale umiješanost u nedjeljne napade na crkve

Tri radikalne islamističke skupine u srijedu su demantirale da njihovi pripadnici stoje iza nedjeljnih bombaških napada na crkve u Iraku u kojima je poginulo najmanje 11 ljudi, stoji u izjavi objavljenoj na Internet stranicama.

"Svaki pokušaj da se te smiješne eksplozije iskoriste kao napad na Mudžahedine osuđen je na propast", stoji u izjavi koju je potpisao Mudžahedinski informacijski centar.

Islamisti u izjavi optužuju iračkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Mowaffaqa al-Rubaia, koji je za niz napada na crkve okrivio saveznika al-Qaide Abu Musaba al-Zarqawia, za umiješanost u te napade "uz pomoć Cionista i Amerikanaca".

"Razina tih operacija je ispod onih kojima se služe Mudžahedini. Ako Mudžehedin odluči napasti te crkve... bi li ijedna osoba izašla živa?", stoji u izjavi.

U Mudžahedinskom informacijskom centru tvrde da govore u ime tri malo poznate milatantne islamističke skupine - Džihadskih eskadrona, Islamističkih vojnih brigada i Džihadskog konzultativnog vijeća, ali se autentičnost te izjave ne može potvrditi.

Ističe se da će islamistički militanti napadati samo Kršćane koji pomažu okupatorima ili one za koje se dokaže da su izdajnici, da su korumpirani ili propagiraju svoju vjeru.

Odgovornost za nedjeljne napade auto-bombama na crkve u Bagdadu i Mosulu preuzela je iračka skupina koja se naziva "Organizacija za planiranje i kontakte", tvrdeći da su napadi odgovor na američki "križarski rat".

(Hina) xtr ytr

Pročitajte više