Tko su žene koje su danas glasale protiv zaštite žena?

Foto: FaH/Pixsell/Sanjin Strukic

ISTANBULSKA KONVENCIJA, čiji je cilj spriječiti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji, izglasana je danas u Hrvatskom saboru. Za je bilo 110 zastupnika, 30 ih je bilo protiv, a dva su bila suzdržana. Među tih 30 koji su bili protiv bile su i tri žene.

To su HDZ-ova Marija Jelkovac, Mostova Sonja Čikotić te Bruna Esih.

Tko je Marija Jelkovac?

Marija Jelkovac rođena je 7. studenoga 1971. godine u Ogulinu, a po struci je magistrica prava, završila je Pravni fakultet u Zagrebu. U HDZ je ušla kao zamjenica zastupnika Tome Medveda. Osim što je saborska zastupnica HDZ-a, ona je i dopredsjednica Županijske skupštine Karlovačke županije.

U saboru vrši više dužnosti:

- predsjednica Odbora za zakonodavstvo
- članica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav
- članica Odbora za pravosuđe
- članica Odbora za ravnopravnost spolova
- članica Državnoodvjetničkog vijeća iz reda zastupnika
- tajnica Istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi s okolnostima nastanka poslovnog koncerna Agrokor, njegove današnje pozicije na tržištu, nastanka njegovih poslovnih problema, a posebno dugovanja prema dobavljačima te ostalim vjerovnicima, uloge regulatora na tržištima vezano za Agrokorove poslovne aktivnosti i okolnosti koje su dovele do aktivnosti vlade Republike Hrvatske prema Agrokoru odnosno prijedloga mogućih rješenja za situaciju u kojoj se Agrokor našao.


Jelkovac prema podacima imovinske kartice ima bruto plaću od 27.845 kuna, što neto iznosi 17.700 kuna. Također, mjesečno dobiva 3000 kuna te godišnje 17 tisuća kuna od drugog dohotka.

Tko je Sonja Čikotić?

Sonja Čikotić tek je prije koji tjedan postala saborska zastupnica Mosta. Naime, u saboru je zamijenila  Miroslava Šimića. Rođena je 11. veljače 1986. godine u Osijeku, završila je Pravni fakultet u Osijeku te je diplomirana pravnica.

Sonja Čikotić bivša je glavna savjetnica ministra uprave i zamjenica ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije u vladi Tihomira Oreškovića.

Sonja Čikotić više je od četiri godine vodila Ured za međunarodnu suradnju, znanstvene i stručne projekte Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku. Poručuje kako želi da "Slavonija, iz koje potječe, dobije potporu koju zaslužuje, a ne samo obećanja o projektima koja se nikada ne ostvare".

Još nema objavljenu imovinsku karticu.

Tko je Bruna Esih?

Ova ekstremna desničarska koja se zalaže za lustraciju rođena je 20. svibnja 1975. godine u Splitu, završila je studij filozofije i kroatologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu te je profesorica filozofije i kroatologije. U javnosti je postala poznata zahvaljujući podršci predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja ju je slala kao svoju izaslanicu na Bleiburg i druga mjesta stradanja ustaša. Esih je bila i članica udruge Počasni bleiburški vod, koja organizira filoustaški dernek kod Bleiburga svake godine, i čiji je lider Bože Vukušić, u Njemačkoj osuđen ubojica.

U sabor je izabrana na listi Plenkovićevog HDZ-a kao nezavisna kandidatkinja, a uz veliku medijsku promociju Velimira Bujanca i portala Željke Markić, no od 26. lipnja 2017. godine obnaša zastupničku dužnost kao članica svoje stranke Neovisni za Hrvatsku. Naime, uoči lokalnih izbora Esih je osnovala svoju stranku u kojoj joj se pridružio i tadašnji HDZ-ov ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Prema imovinskoj kartici njena plaća iznosi 21.935 kuna bruto ili 13.166 kuna neto. 

Esih je prije radnog mjesta u saboru bila u Institutu Ivo Pilar, u kojemu je i upoznala Hasanbegovića. Inače, nije uspjela doktorirati u zadanom roku, ali se izvlačila da je to zbog odlaska na rodiljni dopust. 

Pročitajte više