Tribina "Hrvatska pred obrazovnim i demografskim slomom"

TRIBINA pod nazivom "Hrvatska pred obrazovnim i demografskim slomom", na kojoj su govorili akademici Alica Vertheimer-Baletić i Vladimir Paar, održana je večeras u Zagrebu u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve.

Alica Vertheimer-Baletić je rekla da se Hrvatska nalazi u depopulaciji, a njeno stanovništvo pripada tzv. četvrtom tipu, koji se u demografiji označava kao tip nestajanja odnosno izumiranja.

Broj mladih se sve više smanjuje, broj osoba u radno sposobnoj dobi se između 1991. i 2001., prvi put nakon II. svjetskog rata, također smanjuje, a broj staračkoga stanovništva (65 godina i više) strmo se povećava: prema posljednjem popisu njegov je udio 16 posto, rekla je.

Smanjenju broja stanovnika su po njezinoj prosudbi pridonijela dva čimbenika: negativni prirodni prirast devedesetih, zbog ratne agresije na Hrvatsku, te negativna migracijski saldo u posljednjem desetljeću, kad se više stanovništva iselilo nego uselilo u Hrvatsku.

Po njezinim tvrdnjama, između 2010. i 2020. imat ćemo još crnje smanjivanje nataliteta, jer tada u dob rađanja ulaze naraštaji rođeni osamdesetih godina prošloga stoljeća, kada se natalitet počeo smanjivati, i devedesetih godina kada je doživio još veći pad.

O problemu obrazovanja govorio je Vladimir Paar. Društvo treba usmjeriti sve snage na poboljšanje kvalitete obrazovanja, naglasio je Paar, koji se zalaže da se ne ide u promjenu dosadašnjeg sustava obrazovanja.

Osobito važnim smatra stalni stručni razvoj nastavnika i poboljšanje njihovih materijalnih uvjeta, kako bi to zvanje privuklo što više mladih stručnjaka.

Pročitajte više