Trinaest najomraženijih kompanija ikad



AMERIČKI portal Daily Beast složio je u suradnji s deset povjesničara listu 13 najomraženijih kompanija u povijesti, a prema nekima od njih se i danas univerzalno omraženi British Petroleum čini kao skupina svetaca.

Na vrhu ljestvice nalazi se naftna kompanija Standard Oil koju je vodio John D. Rockefeller. Iako danas slovi kao sinonim za pohlepu velikih korporacija, u 1880-im i 1890-im tvrtka je bila iznimno cijenjena iako je gutala manje tvrtke i stvarala monopol. Njena povijest završila je intervencijom vlade, koja ju je 1911. godine podijelila na čak 34 kompanije.

Od kemijskih katastrofa do banana-republika

Iza nje se smjestila Union Carbide, tvrtka odgovorna za najsmrtonosniju industrijsku katastrofu u povijesti. U indijskom gradu Bhopalu je 3. prosinca 1984. godine iz tvornice Union Carbide iscurio oblak otrovnog plina od 45 tisuća tona, koji je u prvom naletu ubio pet tisuća ljudi, a u godinama koje su slijedile još od 15 do 20 tisuća. Danas se s posljedicama tragedije bori oko 100.000 ljudi.

Na treće mjesto smjestio se Exxon, još jedna naftna kompanija. Godine 1989. se u zaljev u Aljasci izlilo 44 tisuće litara nafte iz tankera Exxon Valdez, a do Deepwater Horizona to je bila najgora naftna katastrofa u američkoj povijesti, koja je tvrtku stajala oko 10 milijardi dolara i koja je uvela novi zakonodavni okvir oko prijevoza crnog zlata.

Tvrtka United Fruit Company, koja se nalazi na četvrtom mjestu, doslovno je stvorila pojam "banana-republike". Tvrtka je vršila jak pritisak na lokalne vlade u Južnoj Americi oko toga da budu prijateljski nastrojene prema njihovom poslu s voćem, a u Gvatemali su čak utjecali na političke prilike. Slavni Pablo Neruda čak je posvetio pjesmu ovoj kompaniji.

BP "tek" šesti

Pročitajte više