Trogirani rješavaju vodoopskrbu

Trogirsko Gradsko poglavarstvo uspjelo je pribaviti sve potrebne građevinske dozvole za polaganje nove cijevi magistralnog vodovoda u sklopu Ekoprojekta Kaštelanski zaljev, čime su stvoreni preduvjeti za zatvaranje 650 metara državne ceste na istočnom ulazu u grad, što je nužno za nastavak građevinskih radova, doznaje se od trogirskog dogradonačelnika Vinka Brkana.

Potpisivanje peticije kojom Trogirani od Hrvatskih cesta od prošloga tjedna zahtijevaju dopuštenje za zatvaranje prometnice, kako bi se mogao dovršiti zahvat koji će polaganjem cijevi četverostruko šireg presjeka dugoročno riješiti problem vodoopskrbe na širem trogirskom području, ipak je urodilo plodom, kaže dogradonačelnik Brkan.

"Hrvatske ceste ne mogu biti kočnica ostvarenju toga za Trogir iznimno važnog projekta, budući da od mjerodavnih očekujemo i službenu potvrdu o dopuštenju za zatvaranje te prometnice", rekao je trogirski dogradonačelnik, tvrdeći kako im potporu daje i resorni ministar Božidar Kalmeta, koji bi uskoro trebao posjetiti lokaciju na kojoj će se obavljati radovi.

Kako svi građevinski radovi, sukladno vladinoj odluci, moraju biti obustavljeni najkasnije 25. lipnja, Brkan poručuje da su trogirski poduzetnici spremni svojim bagerima i ostalom tehnikom pomoći izvođaču radova i investitoru, Javnom poduzeću "Vodovod i kanalizacija Split", da radove obavi u roku kraćem od 15 dana, odnosno do službenog početka turističke sezone. Do tada ne bi smjelo biti ni većih prometnih gužvi, jer bi se promet preusmjeravao na zapadni ulaz u grad, obilaznicom preko Segeta. Dana 25. lipnja, ako sve bude u redu, rekao je dogradonačelnik, i taj dio magistralnog vodovoda bit će pušten u rad zajedno s cijelim podsustavom Kaštela - Trogir.

Trogirsko se Poglavarstvo ogradilo od prijetnji građana da će sami blokirati prometnicu kako bi izvođač dovršio posao, no "činjenica je", kaže Brkan, "da smo morali poduzeti odlučne korake kako i ovog ljeta ne bismo bili bez vode, što su dosadašnje gradske vlasti godinama 'gurale pod tepih', zbog čega smo i došli u stisku s vremenom". No, poručio je, potpisivanje peticije nastavit će se ako se Hrvatske ceste ponovno ogluše na njihov zahtjev.

Trogir, koji živi od turizma, teško su proteklih godina pogađali česti prekidi u isporuci vode, posebno na Čiovu, te u općinama Okrug, Seget i Marina, gdje su smješteni glavni turistički kapaciteti, jer su im zbog toga turisti čak i prekidali boravak.

(Hina) xdstr yvkn

Pročitajte više