Trojica dječaka žive u smradu, prepušteni sami sebi

KUĆICA, koja više sliči na kolibu, iz koje se širi smrad smeća, mokraće i fekalija, dom je za troje malodobne braće iz obitelji Kalauz u Lozovcu kraj Šibenika.

Dječaci, od kojih najstariji ima osam godina, žive u neljudskim uvjetima, s roditeljima koji o njima uopće ne vode računa, govore susjedi, a piše Slobodna Dalmacija.

Kućica je nedovršena, bez prozora i vrata, dok otac često izbiva, a po pričama susjeda, majka je pretrpjela i teškoće u razvoju, te ima problema s govorom. Tako i dječaci jedva znaju govoriti, jer najviše vremena provode s majkom koja ipak nije sposobna brinuti za njih.

Unutar kućice otvorena septička jama

Kućica nema ni vode, koja im je isključena zbog neplaćanja, dok se unutar nje nalaze iskopana, otvorena septička jama.

Djeca su gotovo prepuštena sama sebi, dok je najstariji sin prestao odlaziti u školu.
Susjedi kažu kako su dječaci osuđeni na česta lutanja, te da upadaju u njihova dvorišta i kradu, ali i gađaju prolaznike kamenjem. Otkrivaju kako je policija u selu zbog njih gotovo svaki dan, ali ih i dalje ostavlja kod roditelja.

Inače, kućerak je obitelji Kalauz izgradio Caritas, dok im je bio ustupljen i apartman u Vodicama, odakle je majka, no ni tamo nisu uspjeli normalno funkcionirati.

U policiji i centru za socijalnu skrb kažu kako znaju za taj slučaj, koji je u obradi, ali da ne smiju ništa otkrivati jer moraju štititi interese djece.

Slobodna Dalmacija navodi i da je Centar za socijalnu skrb o slučaju te obitelji obaviješten prije dvije godine, te da se na Općinskom sudu u Šibeniku vodi postupak za oduzimanje prava roditeljima na skrbljenje o djeci.

A.P.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više