Troprsti Šešeljev radikal Rade Leskovac skoro upao u Sabor

PREMA nepotpunim i neslužbenim rezultatima DIP-a, objavljenim iza ponoći, na manjinskoj listi u šestom sazivu Hrvatskoga sabora bit će: Milorad Pupovac, Vojislav Stanimirović, Ratko Gajica, Deneš Šoja, Furio Radin, Viktor Filima, Vladimir Bilek i Šemso Tanković.

Srpsku nacionalnu manjinu, prema rezultatima objavljenima oko 4 sata ujutro, tako će predstavljati Milorad Pupovac koji je osvojio  25,31 posto glasova, Vojislav Stanimirović koji je osvojio 21,73 posto te Ratko Gajica s osvojenih 16,14 posto glasova.

Mjesto iza Gajice našao se Radivoj-Rade Leskovac, sa 10,88 posto glasova, koji se za dlaku gotovo našao u Hrvatskom saboru.

Ovaj se bivši čelnik Srpske radikalne stranke u RSK i kandidat za predsjednika te paradržave tijekom predizborne kampanje "proslavio" nakon što se njegov lik, samo dan prije početka obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., našao na plakatu na kojemu pokazujući tri prsta, poručuje "On javno govori ono što vi mislite".

Etičko je povjerenstvo Republike Hrvatske ocijenilo kako plakat predsjednika Partije podunavskih Srba predstavlja gestu koja vrijeđa hrvatske nacionalne osjećaje, no Leskovac se odbio ispričati. Kazao je kako mu namjera nije bila provocirati hrvatsku javnost.

Kasnije je u jednom intervjuu na pitanje zašto je koristio tri prsta na plakatu - a što većina građana Hrvatske, pogotovo kada je u pitanju Vukovar, smatra uvredom tamošnjim žrtvama - rekao kako ne zna, "odnosno kako nije obraćao pažnju koliko ima ispruženih prstiju". U nastojanju da dokaže kako je riječ o gesti koja sama po sebi ne može biti uvredljiva za hrvatski narod, za primjer je uzeo fotografiju Janice Kostelić kako nasmiješena pozira s ispružena tri prsta.

Leskovac, koji smatra da su Srbi danas u Hrvatskoj jedina diskriminirana i obespravljena nacionalna zajednica, u svojoj je predizbornoj kampanji poručivao kako nije neprijatelj ove države, ali je Srbin te da je njegova politika u skladu s normalnim ponašanjem, a to je očuvanje vlastitog identiteta, jezika i običaja.

R.I.
Foto: www.dado1072fm.bloger.hr/

Pročitajte više