Tropska oluja Alex formirala se kod Kariba



TROPSKA oluja Alex, prva oluja ovogodišnje atlantske sezone uragana koja je dobila ime, formirala se danas oko Karipskog otočja, blizu meksičkog poluotoka Yucatan, javio je američki Nacionalni centar za uragane.

Alex ima stalne vjetrove od 65 kilometara na sat, a nalazi se oko 400 kilometara istočno od Chetumala u Meksiku. Kreće se u smjeru zapad-sjeverozapad brzinom od malo manje od 15 kilometara na sat.

Putanja će ga odvesti do Belizea, pa preko poluotoka Yucatan, sve do Meksičkog zaljeva, gdje se inženjeri British Petroleuma bore s najvećom naftnom katastrofom u američkoj povijesti. Nije jasno kakvog će utjecaja Alex imati na situaciju s Deepwater Horizonom te hoće li ugroziti proizvodnju nafte i prirodnog plina.

Belize, Meksiko i Honduras na udaru

Alex bi iznad vode trebao dobiti na jačini prije nego što njegovo središte kasno večeras ili rano sutra pogodi Yucatan. Otoci Hondurasa bi do danas popodne trebali biti pogođeni tropskim vjetrovima.

Centar za uragane izdao je upozorenje za tropske oluje za obalu Belizea, dijelove Yucatana i neke od otoka Hondurasa. Upozorenje znači da se dolazak oluje očekuje u roku od 36 sati.

Atlantska sezona uragana traje od 1. lipnja do 30. studenog, a meteorolozi predviđaju da će ove godine biti vrlo aktivna. Uragani se hrane toplom vodom s površine, a temperatura na površini Atlantskog oceana u tropskim područjima ove je godine viša nego inače.

Pročitajte više