Tropske vrućine još najmanje 10 dana

METEOROLOZI predviđaju da se visoke temperature neće spuštati u idućih deset dana. Pravi toplinski udar očekuje se od srijede, kada će se temperatura u unutrašnjosti Hrvatske popeti na 37 Celzijevih stupnjeva.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da nas i dalje očekuju velike vrućine u cijeloj zemlji. Vruće i sparno bit će posebno u kontinentalnom dijelu, dok će uz more temperatura zraka biti koji stupanj niža.

Meteorolozi predviđaju da će se temperature na području Zagreba i Karlovca kretati od 31 do 36 stupnjeva. U Slavoniji će biti još toplije. U nekim dijelovima temperatura se neće spuštati ispod 35 stupnjeva, dok se u Osijeku krajem tjedna predviđa temperatura od 37 Celzijevih stupnjeva. Uz more bit će između 30 i 33 stupnja.

Navedene prognoze se odnose na temperature koje se mjere u hladu, što znači da će na užarenom asfaltu biti pakleno vruće.

Osim kratkotrajnih lokalnih pljuskova, sljedećih dana se ne očekuju veće oborine. Prema prognozama iz DHZ-a, nešto manje vruće moglo bi biti tek početkom sljedećeg tjedna, ali sada ne mogu pouzdano potvrditi koliko će temperature biti niže.

Vrućine opasne i za zdrave ljude

Na žalost, visoke temperature uzele su i prve ljudske žrtve. Umrlo je pet hodočasnika na prekjučerašnjoj misi koju je Sveti Otac održao u Čepinu pokraj Osijeka.

Zbog opasnosti od dehidracije ili sunčanice liječnici upozoravaju na oprez. Visoke temperature posebno su opasne za starije ljude, malu djecu, kronične bolesnike, ali i zdrave i mlade ljude.

Liječnici preporučuju da se pije što više tekućine te da se nosi šešir. Ne preporučuju se pića koja sadrže kofein i alkohol, te slatka jela jer zbog njih tijelo brže gubi tekućinu. Kroničnim bolesnicima, ukoliko ne moraju, preporučuje se da ne izlaze po najvećoj vrućini.

Opasno je izlaganje na jakom suncu za sve, a posebno za osobe koje imaju osjetljivu kožu. Sunčevo UV zračenje je vrlo visoko.

Temperature mora ovaj vikend kretale su se od 22 do 25 Celzijevih stupnjeva, što su uobičajene temperature za kolovoz.

Pročitajte više