"Trump će našu djecu naučiti da je američka politika šala, a da su naši starješine budale"

Foto: Hina

PRIJE dva tjedna gostovao sam u internatu u zapadnom dijelu Massachusettsa, na panelu o tada još uvijek predstojećim izborima. Sa mnom su na panelu sudjelovali Republikanac koji je bio protiv Trumpa i Demokrat kojeg sam upoznao tijekom Obamine kampanje (škola je bezuspješno pokušala dovesti bilo kojeg Trumpovog pristašu), piše Vinson Cunningham za New Yorker.

Večer prije panela pokušali su nam objasniti kako studenti gledaju na izbore. Bogati bijelci su bili umorni od diskursa i tona kampanje. Mnogi su se raspitivali za treću opciju. Oni koji su pripadali skupinama koje je Trump direktno ocrnjivao su bili ljuti i prestrašeni.

Na panelu su ipak svi zajedno pjevali školsku himnu. Tijekom panela smo pristojno čavrljali te savjetovali djecu da sudjeluju u demokratskim procesima. Nakon panela djeca su bila iznenađena što nismo vikali kao ljudi na kabelskoj televiziji.

Često se sjetim tih studenata nakon izbora. Često smo si proteklih osam godina čestitali što će za generaciju mladih predsjednik Obama - crn, briljantan, kul - biti dokaz da svatko može doći do vrha nacionalnog života. Trump će djecu naučiti druge lekcije - da je naša politika šala, da su naše starješine budale.

Klasu iznad Trumpa

Obama je neki dan održao kratki govor o rezultatima izbora. "Mladim ljudima koji su se tek sad uključili u politiku kažem da se ne obeshrabre. Nemojte misliti da ne možete ništa promijeniti", rekao je. To je bilo u njegovom stilu govora i kulture. Ali, njegovi govori u zadnje vrijeme zvuče kao produženi oproštajni govor. Ističe vrline tolerancije, kompromisa i zajedničke ljudskosti.

Obama je tijekom govora rekao da je nazvao novoizabranog predsjednika. Naći će se s njim, rekao je. Čak se nekoliko puta našalio. "Ova zemlja nikad nije napredovala po ravnoj crti. Idemo cik-cak te se ponekad krećemo tako da neki misle da idemo naprijed, a neki da idemo unazad. I to je u redu", rekao je.

Mi ostali ne smijemo dopustiti da se Trumpov uspon čini u redu. Kad taj sitničar ušeta u Ovalni ured to bi nam se uvijek trebalo činiti apsurdno. To je bila poruka Obaminog govora. Zamislite Trumpa za tom istom govornicom, kako pokušava slijediti čovjeka za klasu iznad njega.

Žao mi je studenata koje sam sreo. Kćeri sam dan nakon izbora poslao poruku da mi je žao zbog izbora. Njen je odgovor bio savršen, te mislim da je bio upućen ne samo Trumpu već i odraslima koji su mu omogućili pobjedu: "Ugh".


 

Pročitajte više