PREDSJEDNIČKA DEBATA

Trump i Biden noćas imaju zadnju debatu prije povijesnih izbora

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump i njegov protukandidat, bivši potpredsjednik i senator Joe Biden, imat će noćas posljednju debatu, 12 dana prije predsjedničkih izbora 3. studenog. Debata će se održati na Belmont Universityju u Nashvilleu, Tennesseeju, u 20 sati po lokalnom vremenu.

Debatu možete gledati uživo na Indexu, s početkom u 3 sata ujutro

Debata će imati šest tematskih segmenata u kojima će svaki kandidat imati po dvije minute za odgovor na pitanja koja će mu postavljati moderatorica i voditeljica NBC-a Kristen Welker. Teme će biti: borba protiv covida-19, američke obitelji, rasa u Americi, klimatske promjene, nacionalna sigurnost i vodstvo.  

U svakom slučaju, Trumpu je ovo posljednja prilika da poništi vrlo uvjerljivu prednost koju Biden ima u gotovo svim anketama. Prema trenutnom prosjeku anketa na stranici za predizborne prognoze Five Thirty Eight, Biden vodi za čak 10%, s 52,2% prema Trumpovih 42,3%. Prema stranici Real Clear Politics, Biden vodi 7,7%, s 50,7% prema Trumpovih 43%.

Što se elektorskih glasova (temeljenih na pobjedama u pojedinačnim saveznim državama) tiče, Biden trenutno može računati na 232 elektorska glasa, 10 više nego prije prve debate, a Trump samo na njih 125. Ipak, za preostali 181 elektorski glas neizvjesno je kome će pripasti.

Prva debata je bila "apsolutno grozna". Hoće li druga biti još gora?

Podsjetimo, prva debata, održana 30. rujna u Clevelandu, Ohiju, bila je jedna od najružnijih i najkaotičnijih u povijesti predsjedničkih debata u SAD-u, puna agresivnog prepucavanja i međusobnog nepoštovanja i prezira. CNN ju je prikladno opisao kao "apsolutno groznu". 

>>Svjetski mediji o debati: To je bilo apsolutno grozno

Trump je od početka do kraja debate neprestano upadao Bidenu u riječ i ometao ga, unatoč uzaludnim intervencijama i upozorenjima moderatora i voditelja televizije Fox News, Chrisa Wallacea. Biden mu nije ostao dužan, pa ga je otvoreno nazvao "lažljivcem", "rasistom" i "klaunom".

A Trump, koji je mjesecima predstavljao Bidena kao slaboumnu marionetu Demokratske stranke koja pati od demencije, vidno se uvrijedio kad mu je Biden rekao da se "mora opametiti" oko koronavirusa. Prezrivo mu je odgovorio da je Biden bio "najgori" na svojoj godini na fakultetu i da ne može koristiti riječ "pametan" kad razgovara s njim jer "nema ništa pametnog" u vezi s njim. 

"Mrzim podizati svoj glas, ali zašto bih bio drukčiji od vas dvojice?", zavapio je u jednom trenutku Wallace, pokušavajući prekinuti njihovu svađu. 

Dok jedan kandidat odgovara na pitanje, drugom će biti utišan mikrofon

Kako bi se izbjegla kakofonija s prve debate, komisija za predsjedničke debate odlučila je da će na ovoj biti utišan mikrofon protukandidatu dok kandidatu koji je na redu teku dvije minute koje ima za odgovor na pitanje moderatora. Trump, na kojeg će to pravilo daleko više utjecati, odmah se požalio da je to nepravedno. Nakon toga će ponovo moći odgovarati jedan drugome za vrijeme segmenta za otvorenu diskusiju.

Trumpov predizborni stožer također se požalio na "promjene u posljednji trenutak od strane pristrane komisije u njenom posljednjem pokušaju da pruži prednost kandidatu kojeg favorizira", tvrdeći da je ova debata trebala biti posvećena vanjskoj politici. Međutim, nema nikakvih dokaza da je treća debata bila predviđena za vanjsku politiku, kako izvještava američki radio NPR.

Unatoč novom pravilu, za pretpostaviti je da ni večeras neće nedostajati uvreda i osobnih napada. Trump će vjerojatno opet napadati Bidena oko optužbi za korupciju njegovog sina u mutnim inozemnim poslovima u Ukrajini i Kini, što će sada biti pojačano skandalom oko inkriminirajućih, ali neprovjerenih e-mailova Bidena mlađeg koje je objavio New York Post.

>>Trumpov odvjetnik: Na laptopu Bidenova sina našao sam slike maloljetnih cura

"Imaju te omotanog oko svog prsta, Joe, do točke da ne želiš reći ništa o zakonu i redu. I reći ću ti, narod ove zemlje želi zakon i red, a ti ne želiš ni izreći te riječi", napao je Trump Bidena, referirajući se na antirasistički pokret Black Lives Matter i ekstremno ljevičarski pokret Antifa, čiji pripadnici stoje iza nasilja i nereda koji su se izrodili iz mirnih prosvjeda u nizu američkih gradova u proteklih nekoliko mjeseci.

Trump u prvoj debati svojim ekstremno desnim obožavateljima: Povucite se i budite u pripravnosti

Trump je pak zgrozio veliki dio američke javnosti kad nije jasno osudio desne ekstremiste, odnosno bijele supremaciste iz redova svojih pristaša. Nasilnoj ekstremnoj desničarskoj skupini Proud Boys je umjesto toga poručio da "se povuku, ali budu u pripravnosti" - što je protumačeno kao prikriveni poziv da budu spremni izaći na ulice i obračunati se s Trumpovim protivnicima nakon izbora, pogotovo ako ne bude slaganja oko rezultata.

>>Nakon debate postaje sve izglednije da bi američki izbori mogli završiti u krvi

Trump je ostao nepokolebljiv i oko svoje teorije zavjere da će demokrati pokušati ukrasti izbore pomoću glasanja poštom, tvrdeći bez dokaza da će "ovo biti prevara kakvu nikad niste vidjeli". Dok je Biden iskoristio završnu riječ da pozove Amerikance da glasaju, Trump je odbio obvezati se da će prihvatiti službeni rezultat izbora i pozvati svoje pristaše da ostanu mirni u slučaju njegovog poraza.

Biden se pak u debati pokazao daleko suvislijim i artikuliranijim od karikature izgubljenog senilnog starca koji ne zna što se događa oko njega, kako su ga Trump i saveznici u desničarskim medijima predstavljali. Ipak, Trump je i tome doskočio svojim alternativnim objašnjenjem - da Biden uzima "droge za bolje (mentalne) performanse", za što nema nikakvih dokaza.

>>Analiza debate: Trumpova karikatura Bidena kao "Pospanog Joea" pokazala se kao mit

 

 

Druga je debata trebala biti održana 15. listopada u Miamiju, Floridi. Međutim, otkazana je nakon što je Trumpu dijagnosticiran covid-19, uslijed čega je i hospitaliziran na nekoliko dana. Iako je Trump iznenađujuće brzo ozdravio nakon što je primio eksperimentalnu terapiju antitijelima, komisija za predsjedničke debate odlučila je, iz opreza zbog mogućnosti da je Trump i dalje zarazan, da će se kandidati na drugoj debati sučeliti virtualno, odnosno da će svaki biti na drugoj lokaciji, a da će debatirati putem videoprijenosa. 

Druga debata pretvorena u simultanu tribinu s glasačima nakon što je Trump dobio koronu

Trump je takvu verziju debate odbio tvrdeći da "neće gubiti vrijeme na virtualne debate". No kad je televizija ABC dogovorila za taj termin debatu u obliku tribine s glasačima (eng. town hall) samo s Bidenom, Trump je dogovorio vlastitu samostalnu tribinu s glasačima na konkurentskoj televiziji NBC, koja se održala u isto vrijeme kad i ona s Bidenom. 

>>Trump u sučeljavanju s Bidenom o QAnonu: "Oni se bore protiv pedofilije"

I te su se paralelne tribine uglavnom fokusirale na koronakrizu, što je, naravno, bilo dodatno potaknuto Trumpovom dijagnozom. 

Biden je republikanskog predsjednika Trumpa optužio za prikrivanje opasnosti od virusa na početku epidemije. "On kaže da nikome nije rekao jer se bojao da će se Amerikanci uspaničiti. Amerikanci se nisu uspaničili, on se uspaničio", rekao je Biden na svojoj tribini. 

I dok je Biden na svojoj tribini uglavnom pedantno izlagao svoje planove za borbu s epidemijom, ekonomsku reformu, policijsku reformu i kritizirao aktualnog predsjednika, Trumpova je tribina obilježena prvenstveno žestokom raspravom s voditeljicom Savannah Guthrie, njegovom konačnom jasnom osudom bjelačkih supremacista koji ga podržavaju, ali i njegovim odbijanjem da se odrekne druge ekstremističke skupine svojih pristaša - sljedbenika QAnona, teorije zavjere prema kojoj Trump spašava svijet od tzv. "duboke države" i demokrata koji su dio globalnog pedofilsko-sotonističkog lanca koji vlada svijetom i žrtvuje djecu. 

“Ne znam ništa o njima. Ne znam ništa o tome, znam da su jako protiv pedofilije, jako se bore protiv toga”, rekao je Trump, a na pitanje voditeljice postoji li stvarno sotonističko-pedofilski kult koji vode njegovi politički protivnici, odgovorio je također da "ne zna" je li to istina. 

Trump se branio na isti način, tvrdeći da "ne zna", kad ga je voditeljica suočila s člankom koji je podijelio na Twitteru, u kojem se iznosi apsurdna teorija zavjere prema kojoj su Barack Obama i Biden lažirali ubojstvo Osame bin Ladena 2011., a onda dali likvidirati sve pripadnike elitne vojne postrojbe Seal Team 6 koji su ubili Bin Ladenovog dvojnika.

"Vi ste predsjednik, niste nečiji ludi ujak"

Voditeljica je na to u nevjerici odgovorila komentarom po kojoj je ova tribina ostala najbolje zapamćena: "Ne shvaćam to. Vi ste predsjednik, niste nečiji ludi ujak."

Trump se također branio od optužbi da je još u siječnju i veljači znao koliko je koronavirus ozbiljna opasnost i da ju je namjerno umanjivao, što je i priznao u intervjuu čuvenom novinaru i autoru Bobu Woodwardu. 

"Znao sam da je to velika prijetnja. U isto vrijeme, nisam htio uspaničiti ovu zemlju, nisam htio izaći i govoriti, 'svi će umrijeti'", odgovorio je Trump, karikirajući kritike koje su mu upućene. Ipak, i predsjednik i njegovi saveznici nakon tribine su, baš kao i nakon prve debate, optužili voditelje da su Trumpu postavljali mnogo oštrija pitanja nego Bidenu. 

Trump već napao moderatoricu: Ona je uvijek bila užasna i nepoštena

Za očekivati je da će se Trump i večeras, a i poslije debate, žaliti na navodni nepravedni tretman voditelja. Dapače, i prije debate je krenuo u preventivni napad na Twitteru na voditeljicu Kristen Welker.

"Ona je uvijek bila užasna i nepoštena, kao i većina novinara Lažnih Vijesti, ali svejedno ću igrati igru. Narod zna!", napisao je Trump.

Na voditeljicu se obrušio i uživo preko vikenda, na jednom od svojih svakodnevnih predizbornih skupova.

"Kristine Welker. Ona je radikalni demokrat. Izbrisala je svoj cijeli profil (na Twitteru). Ali znam je, urlala je na mene s pitanjima dugo vremena", rekao je Trump o budućoj voditeljici, da bi odmah u nastavku napao i onu prošlu, Savannah Guthrie: "Ona je bila kao sumanuta luđakinja."

Glavno pitanje pred ovom debatom je: koliko će nisko Trump ovog puta udarati i hoće li verbalni okršaji između njega i Bidena potpuno izmaknuti kontroli.

Pročitajte više